Blocul viceprimarului, „un pui” pe lângă Teatrul de Vară

→ Firma care s-a ocupat de renovarea Teatrului de Vară este aceeaşi care construieşte blocul de locuinţe al viceprimarului Dragoş Luchian, de pe strada Şoimului → Cele două construcţii s-au realizat în aproximativ aceeaşi perioadă → Specialiştii în domeniul construcţiilor afirmă că preţul dat de municipalitate pentru renovarea Teatrului de Vară este exagerat de mare şi nu se justifică → în replică, viceprimarul Luchian afirmă că „o interpretare tendenţioasă” se putea face indiferent ce firmă de construcţie i-ar fi ridicat blocul, deoarece „toate au contracte cu Primăria Bacău”

Firma de construcţii Fabroma din Paşcani este una dintre cele două societăţi care au încheiat, la începutul lui martie 2008, contractul de modernizare al Teatrului de Vară din Bacău. Actul între cele două părţi a fost parafat în urma unei licitaţii deschise, organizate de Primărie cu o lună mai devreme. În aceeaşi perioadă, firma de construcţii Fabroma s-a angajat că îi ridică viceprimarului Dragoş Luchian (PNL), blocul de locuinţe de pe strada Şoimului, clădire aflată în proprietatea sa.

Mihai Şlic: „N-are ce mânca, dar poartă costum Armani!”

Specialiştii în domeniul construcţiilor afirmă că valoarea de peste 9 milioane de lei, bani care municipalitatea i-a dat pentru renovarea unei suprafeţe de 2.200 de metri patraţi a Teatrului de Vară, este exagerat de mare şi nu se justifică. „Daaa…preţul de peste 1.000 de euro metrul pătrat este foarte bun, dacă nu îl dai din buzunarul tău. E bun, bun! Al naibii de bun!„, a afirmat pe un ton ironic Mihai Şlic, consilier local PNL şi specialist în domeniul construcţiilor.  „Nu am hârtiile în faţă ca să spun exact, dar din punctul meu de vedere, cred că Teatrul de Vară se făcea cu 700 de euro metrul patrat. Nu trebuia să aducă structura aia de lemn curbat din Italia, că e scumpă. E frumoasă, ecologică, dar foarte scumpă. Avem şi noi materiale bune şi mult mai ieftine decât lemnul ăsta adus din Italia. Lemnul ăsta e mai scump ca metalul. Ce a făcut Stavarache la Teatrul de Vară e ca şi cum n-ai ce mânca, dar te îmbraci în costum Armani. Sunt nişte cheltuieli care nu se justifică. Ce să mai discutăm? Preţul este mare dom’ne! Ce să faci dacă Primăria are bani?! Uite că sunt bani şi în perioada asta!”, a mai adăugat pe acelaşi ton ironic Şlic.

Totodată, conform presei locale, renovarea teatrului din Soveja, care a început în vara anului trecut şi care necesita aproximativ aceleaşi investiţii ca în Teatrul de Vară din Bacău, s-a făcut cu aproximativ două milioane de lei, faţă de nouă milioane plătite de administraţia Stavarache . Un alt exemplu ar fi renovarea Teatrului de Vară „Constantin Tănase” din parcul Herăstrău, care s-a făcut în urmă cu patru ani şi care a costat doar un milion de lei.

„Vreau să cred că este o coincidenţă!”

Consilierul local PDL Constantin Drăgănuţă afirmă că, de data aceasta, crede în coincidenţe. „Vreau să cred că ne aflăm în faţa unei coincidenţe. Faptul că se suprapun perioadele de efectuare a ambelor construcţii şi faptul că este vorba despre aceeaşi firmă poate da de gândit, dar refuz să cred că la mijloc este altceva decât o pură întâmplare. Dacă acest lucru se întâmpla la primarul Stavarache, nu credeam. Dar la Luchian, cred în coincidenţe!”, a declarat Drăgănuţă. Şi Constantin Dunava, consilier local PSD, afirmă că pot apărea suspiciuni în modul de atribuire a unor lucrări publice, dar nu vrea să se lanseze în afirmaţii atâta vreme cât nu are dovezi. „Se poate intrepreta că firma care a efectuat lucrările de renovare a Teatrului de Vară a fost favorizată câştige licitaţia, pentru că aveau lucrări şi la viceprimar. Există această posibilitate„, a afirmat consilierul PSD.

Constructorul refuză vorbească despre „blocul lui Luchian”

Reprezentanţii firmei de construcţii Fabroma recunosc că au „prins” lucrări şi la renovarea Teatrului de Vară, şi la blocul de locuinţe al viceprimarului. Vasile Mocanu, unicul asociat şi administrator al firmei de construcţii, dă declaraţii doar despre lucrările efectuate din bugerul local şi refuză să vorbească despre „blocul lui Luchian”. „Ce vă pot spune e că Primăria ne-a plătit tot cât s-a facturat. Mai avem de montat un bazin, dar acolo costurile sunt separate. Pentru Teatrul de Vară totul este achitat. Cât despre lucrările la «blocul lui Luchian» nu vreau să vorbesc, deoarece sunt chestiuni private şi nu am acordul lui să dau declaraţii. Oricum, vă spun că noi am luat iniţial lucrarea, dar apoi am dat-o unei alte firme sub antrepriză„, a declarat Mocanu.

Luchian: „Nu am luat nimic de la alţii!”

În replică, viceprimarul Bacăului, Dragoş Luchian, susţine că întreaga construcţie s-a făcut pe banii lui şi că nu a luat nimic de la nimeni. „Cu orice firmă fi lucrat ar putea apărea interpretări tendenţioase, deoarece toate au contracte cu Primăria. Eu afirm că nu am luat nimic de la nimeni. Acolo sunt numai banii mei. Totul este corect. Nimic nu am luat pe alte căi. Nu fac eu treburi de genul asta…”, afirmă cu tărie viceprimarul Luchian.

Teatrul de Vară

Teatrul de Vară din Bacău are 1.500 de locuri şi o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi. Au fost montate instalaţii de încalzire – răcire, lucrări de consolidare prin intervenţii la structura iniţială, modernizarea gradenelor (n.r. – treptele amfiteatrului), înlocuirea pardoselilor interioare şi exterioare, a porţilor de acces şi a balustradelor, înlocuirea instalaţiilor electrice de iluminat, refacerea instalatiilor sanitare şi de stingere a incendiilor, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole cu altele cu design modern şi mai confortabile.

Blocul viceprimarului

Imobilul viceprimarului se află pe strada Şoimului, nr. 2, iar terenul pe care se află construcţia este proprietate particulară a familiei Luchian. Clădirea este alcătuită din parter, două etaje şi mansardă şi va fi destinată spre închiriere diferitelor sedii de firme. În plus, la fiecare etaj se află câte două apartamente.

(Olimpia FILIP)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.