Saracul comisar bogat: Liviu Rujan, nabab al Gărzii Financiare

Liviu Rujan, comisar al Gărzii Financiare din Bacău, susţine în declaraţia de avere că traieşte din salariul lui şi al soţiei sale, care însumează anual 25 de mii de lei – paradoxal, în aceeasi declaraţie de avere se arată că a împrumutat în nume personal două firme cu 2,5 milione de lei, adică de 100 de ori mai mult decât veniturile întregii sale familii dobândite într-un an. Rujan a fost sancţionat de conducerea Gărzii Financiare fiindcă a refuzat sa îndeplinească unele sarcini de serviciu – una dintre cele mai grave abateri a fost refuzul de a merge în control la firma lui Ovidiu Hasan, motivând că “familia sa ar putea fi ameninţată de lumea interlopa” – acesta s-a autosuspendat din funcţie pâna în vara acestui an – “La noi se poarta autosuspendarea. Daca ai probleme si vrei sa te pui la adapost sau sa-ti conservi functia, atunci te autosuspenzi.

În aceasta situtie, nimeni nu are ce să-ti facă”, a declarat Romeo Frăţilă, comisarul sef al Gărzii Financiare Bacău

Liviu Rujan, comisar al Garzii Financiare Bacau, pare ca traieste de pe-o zi pe alta. Aceasta daca ar fi sa se ia în calcul ceea ce scrie in declaratia sa de avere. Conform inscrisurilor oficiale, familia Rujan câstiga anual 25 de mii de lei anual ( n.r. – 19.000 de lei salariul sotului si 6.000 de lei al sotiei). Cu toate acestea, familia Rujan a reusit performanta sa imprumute in nume personal firmele Cerealcom si Ansoma Impex cu 2,5 milioane de lei, adica de 100 de ori mai mult decât toate veniturile anuale ale intregii familii. Asta in conditiile in care firma JUSTINA SRL, administrata de Georgeta Rujan, sotia comisarului, se inscrie cu pierderi de 1 miliard in ultimul an fiscal .”Sunt câtiva comisari in Garda Financiara care, daca ar fi sa te iei dupa declaratia lor de avere, par adevarate cazuri sociale. In fapt, sunt putrezi de bogati”, a afirmat Romeo Fratila, comisarul sef al Garzii Financiare.

Autosuspendat până în vară

În urma cu doi ani, Rujan a solicitat comisarului general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, suspendarea sa pentru urmatorii trei ani. “Initial si-a luat concediu de odihna, apoi, medical. Dupa terminarea concediului medical am vazut ca tot nu vine la serviciu. Am primit apoi un fax de la sefii mei de la Bucuresti prin care am fost instiintat ca Rujan s-a autosuspendat pentru urmatoarea perioda de timp”, a declarat comisarul sef Fratila. “De fapt, eu nu i-am aprobat suspendarea, dar a trecut peste capul meu. A obtinut-o de la Bucuresti”, a mai adaugat acesta. In vara anului trecut, Rujan a obtinut o prelungire cu inca un an a suspendarii sale, solicitare aprobata de Pavel Albu, aflat la acea vreme la conducerea Garzii Financiare din Bacau. “La noi se poarta autosuspendarea. Daca ai probleme si vrei sa te pui la adapost sau sa-ti conservi functia, atunci te autosuspenzi. In aceasta situtie, nimeni nu are ce sa-ti faca”, a declarat Romeo Fratila, comisarul sef al Garzii Financiare Bacau

A refuzat sa controleze firma lui Hasan

Înainte de autosuspendare, comisarul Rujan s-a ales cu doua sancţiuni. Prima a primit-o deoarece a refuzat sa meargă in control la firma cunoscutului interlop Ovidiu Hasan. “A motivat la acea vreme ca nu vrea sa efectueze acel control deoarece familia sa ar putea fi amenintata de lumea interlopa”, a declarat Romeo Fratila. “Alti comisari nu aveau familii? Motivarea asta o putea invoca oricine. Apoi, am aflat din presa locala ca el era de fapt, client al acelui bar. Poate de aceea a avut o reţinere în a controla firma lui Hasan”, a mai spus Frăţilă. Pe lângă această mustrare scrisa, Rujan s-a mai ales cu încă una. Motivul a fost acela ca a refuzat sa efectueze niste sarcini de serviciu. “Mai precis, a refuzat sa inlocuiasca un ofiter de serviciu. A fost sesizata comisia de disciplina de la Bucuresti”, a mai spus seful Garzii Financiare Bacau.

“Îţi bag un cap în gură!”

Surse din cadrul Garzii Financiare Bacau afirma ca Liviu Rujan a avut si o altercaţie verbala cu Eugen Stefanescu, seful Diviziei a II-a. “Nu stiu de unde a inceput totul, dar imi amintesc faptul ca Stefanescu a fost amenintat de Rujan. Cica i-ar fi zis: «Iti bag un cap in gura». Oricum, calificativul obtinut de Rujan la sfârsitul anului a fost «Bine»”, a afirmat un comisar al Garzii Financiare care nu a vrut sa-si dezvaluie numele. Contactat telefonic, Eugen Stefanescu, cel care a fost agresat verbal de Rujan nu a vrut nici sa confirme, nici sa infirme cele petrecute. “Ei, asa mai vorbim noi, baietii!”, a spus Stefanescu.

“Am primit o casa mostenire”

Contactat telefonic, comisarul Liviu Rujan afirma ca a imprumutat cu 2,5 milioane de lei doua societati, in 2001, pe vremea când avea mai multe afaceri. “Acum, nu mai am nicio afacere. Nu mai sunt asociat nicaieri. In plus, in acea perioada am primit si o casa mostenire”, a declarat comisarul Rujan. El a explicat de ce a refuzat controlul la firma lui Hasan. “Controlul a fost programat la ora 23.00. Eu, a doua zi eram invoit, deoarece aveam un proces la Piatra Neamt”, a mai adaugat Rujan.

Avere de şeic

Surse neoficiale afirma ca Liviu Rujan deţine pe lânga o vila pe strada Oituz si un apartament în fostul bloc Bancorex, o casă la Slanic Moldova, un autoturism de lux marca Mercedes Benz ML, firma de taxiuri Ansoma si mai multe spaţii comerciale în Bacau. (Olimpia FILIP)

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.