Sechelariu: „Doctorul mi-a zis că folosesc mintea în exces“

seche
Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului

Fostul primar PSD al Bacăului vorbeşte despre ceea ce a fost şi ceea ce crede că va fi. Are o figură obosită, bea câte o înghiţitură de apă la fiecare cinci minute deoarece i se pare că îi alină junghiul din piept, fumează ţigară după ţigară şi consumă multă cafea.  Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului, este, la patru ani de la pierderea alegerilor, un personaj pitoresc. Are de partea lui amintirile, pe care le filtrează, ca tot omul, şi familia. De fiecare dată când vine vorba despre ai lui, plânge. Împotrivă îi simte încă pe cei care, spune, l-au trădat, dosarele, sănătatea şubrezită şi, uneori, timpul care n-are cum să se întoarcă. După ce îşi va lichida afacerile va avea, probabil, şi mai mult chef de vorbă.

„Sufăr de port ilegal de creier“

EVZ: Au trecut aproape patru ani de când aţi pierdut alegerile. Realizaţi, acum, de ce nu v-au mai dorit băcăuanii?
Dumitru Sechelariu: La Bacău au venit toţi liderii politici şi au fost împotriva mea. În campanie au venit 800 de oameni din alte judeţe şi au fost infiltraţi în mediile aglomerate ca să vorbească ce hoţ am fost eu. Până atunci, eram numărul unu ca popularitate în Moldova şi locul unu naţional. Am făcut sondaje. Apoi, am început să scad. Mi s-a tras şi de la „Balul de cristal“ pe care l-am organizat de ziua mea. 150.000 de oameni au venit atunci să mă felicite. Creştea inima în mine când am văzut câţi băcăuani s-au adunat. Am primit cadouri în bani pe care i-am donat familiilor nevoiaşe. Nici acum nu cred că am făcut ceva rău.

Aţi spus că toţi aceşti ani v-au măcinat. Cum staţi cu sănătatea?
Eu sufăr de port ilegal de creier. Acum câţiva ani, aveam intoxicaţii foarte grave pe tot corpul. Doctorul mi-a zis că folosesc în exces mintea. Că gândesc prea mult pe timpul nopţii. Stau mereu cu faza lungă aprinsă. Nu las mintea pe lanterne sau pe poziţii. Subconştientul meu lucrează. Eu exploatez creierul noaptea. Când mă culc, seara, nu am răspunsul la unele întrebări. Noaptea, mintea mea lucrează. Dimineaţa, când mă bărbieresc sau mă spăl pe faţă, găsesc rezolvarea problemei. Aţi încercat vreodată aşa ceva? După un exerciţiu de un an jumătate, o să vă iasă.

Au fost prieteni care v-au întors spatele după ce aţi pierdut?
Un singur lucru nu am să-l uit: veneam cu soţia de la Bucureşti, noaptea târziu, cu maşina. Pe podul de la Narcisa nu ardeau trei becuri. Am pus mâna pe telefon şi l-am sunat pe Dragoş Benea (n.r. – viceprimar în mandatul Sechelariu, acum, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău) să-i zic să trimită pe cineva să pună becurile. Ştiţi ce mi-a răspuns? „Mergeţi acasă, domnule Sechelariu, şi culcaţi-vă, că nu mai sunteţi primar de două luni!“

Cum îl vedeţi pe actualul primar, Romeo Stavarache?
Slab! Nu a reuşit să facă nimic! Ruperea de vreo câteva ori a podului de la intrarea în oraş, dinspre Roman, face parte din capitolul „ultimele aberaţii ale lui Stavarache!“. Cât îi trebuie să-l termine?

Aţi afirmat că v-a fost murdărită imaginea intenţionat, mai ales prin procesele pe care le aveţi. Credeţi că vi se mai poate „spăla“ imaginea?
Poate doar prin copiii mei. Dacă vor ajunge oameni de vază, vor reuşi ei să facă asta. (plânge) Dacă ei vor fi oameni respectaţi, atunci cred că voi fi şi eu respectat, că doar sunt tatăl lor.

În urmă cu trei luni aţi declarat că nu mai vreţi Primăria Bacăului, ci doar funcţia de consilier local. Vă păstraţi opţiunea?
Nu! Aşa gândeam atunci. Acum, m-am răzgândit. Nu mai vreau să aud de politică. Vreau să mai stau acasă cu cei patru copii ai mei. Pentru ce să mă omor atâta? Uite, că poate vreau să mai joc macaua cu ei, să se urce în spatele meu şi să ne jucăm de-a calul şi călăreţul. Vreau să mai stau cu familia. Tata mereu îmi spunea că el nu se mai regăseşte în lumea asta. Când eram tânăr, nu am înţeles ce vrea să zică. Acum, exact lucrul ăsta îl simt.

DUMITRU SECHELARIU

44 de zile de arest

Data naşterii: 14 iulie 1958

Stare civilă: căsătorit, 4 copii

Funcţii în administraţie: primar 1996-2000 (independent), 2000-2004 (PSD)

Studii: este licenţiat în Economie, la Universitatea „George Bacovia“ (în timpul celui de-al doilea mandat de primar)

> În anul 2005, a fost arestat timp de 44 de zile, fiind acuzat de corupţie în cazul a trei privatizări: Fabrica de hârtie Letea, Generalproiect şi Transport public. A mai fost acuzat că a constrâns 8 persoane să-i vândă terenuri pe care, ulterior, a construit kartodromul. A fost achitat.

AFACERI

„Vând tot“
Cum mai merge Letea?
Foarte bine. Cel mai mare profit pe lună l-am avut acum, în februarie. Am vrut să demonstrez că Sechelariu ştie management şi am reuşit! Acum, Letea produce circa 45.000 de tone de hârtie, iar o tonă costă 400 de euro. Sunt convins că, în doi ani, fabrica îşi va dubla capacitatea. Cifra de afaceri actuală variază între 20 şi 50 de milioane de euro.

Atunci de ce o vindeti?
Mai sunt de băgat bani în ea şi băncile nu-mi dau din cauza imaginii mele. Şi am obosit. Acum vând tot, în afara de kartodrom şi de trustul de presă.

Cât cereţi pe fabrică?
Asta nu se spune! Cine ar zice aşa ceva?! Când eram persoană publică, puneam averea pe site. Acum nu mai e cazul. (interviu realizat de Olimpia FILIP)

publicat în EVZ pe 14 martie 2008

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.