Se închide bazinul de înot

În următoarele zile Bazinul Olimpic de Înot se va închide deoarece CET refuză să mai furnizeze agent termic. Directorul bazinului, Florin Turtă, afirmă că ceea ce se întâmplă este o adevărată tragedie şi că înotătorii băcăuani vor fi nevoiţi să se antreneze în alte localităţi. Conducerea CET are o singură replică: “Ne pare rău!”

Peste 400 de sportivi legitimaţi la diferite cluburi de înot din Bacău se află în imposibilitatea să se mai antreneze. Motivul este acela că în zilele următoare Bazinul Olimpic din Bacău se va închide pentru o perioadă nedeterminată, din cauza unei datorii de aproximativ  10 milioane de lei, pe care CET o are către compania E.ON. Din acest motiv, conducerea CET Bacău se află în imposibilitatea de a mai furniza agent termic către bazinul de nataţie.  Înotătorii se văd astfel nevoiţi să se antreneze în următoarea perioadă de timp fie la bazinul din Piatra Neamţ, fie la ştrandul de la Letea. “Peste maxim o săptămână vom înceta orice activitate sportivă. Am încălzit noi acum prin forţele proprii apa ca să mai rezistăm o săptămână, dar mai mult nu se poate. Nu e vina noastră şi nici nu depinde de noi. Probabil sportivii se vor antrena pe unde vor apuca, iar noi…la fel. Unii ne vom lua zile libere, alţii vom primi diferite alte sarcini la nivelul Primăriei, sau la vară vom lucra la strandul Letea”, a explicat Eugen Pilat, instructor de înot. “Pentru un copil care face performanţă e rau tare ceea ce se întâmplă. Dacă îl întrerupi o săptămânâ l-ai terminat, darămite luni de zile. Există şi în sport o anumită curbă a efortului. Nu poţi să întrerupi un sportiv aşa, aiurea. După o asemenea pauză, practic o ia de la zero”, a mai adăugat instructorul.

“Stăm la mâna CET-ului, că doar e ţara lui peşte prăjit!”

Directorul Bazinului Olimpic de Înot, Florin Turtă, a confirmat sistarea furnizării cu agent termic şi faptul că în următoarele zile bazinul se va închide. “Nu vom mai rezista mai mult de o săptămâna. Până se răceşte apa de tot. Nu avem ce face, că nu avem centrală proprie. Suntem la mâna CET-ului, că doar e ţara lui peşte prăjit”, a declarat plin de năduf directorul Turtă. El a mai adăugat că iniţial în proiectul de renovare al bazinului de înot a fost cuprinsă şi dotarea cu centrală proprie. “Apoi s-a renunţat la centrală proprie. Trebuia să trăiască şi CET-ul, nu? Că doar e o societate pe lângă Primărie, nu?”, se întreabă el. “Cel mai tare îmi pare rău de sportivii care nu se mai pot antrena. Aveam activităţi programate, aveam totul pregătit. Acum n-o să mai facem nimic. E o tragedie ce se întâmplă aici. Angajaţii de aici au luat salariile înjumătăţite, nu s-a mai dat niciun spor, acum bazinul nu va mai funcţiona deloc. E o adevărată tragedie! Sunt mâhnit!”, a recunoscut Turtă. “Avem ditamai bijuteria de bazin şi o ţinem ascunsă!”, a concluzionat directorul. Conducerea a afirmat că în următoarele zile se va decide şi modalitatea de despăgubire a celor ce au cumpărat abonamente.

“Îmi pare rău!”

Sorin Adrian Capăt, directorul CET  Bacău, a declarat că regretă închiderea bazinului. “Da, se închide? Îmi pare rău! Nu a fost opţiunea noastră! Nu am avut de ales. Este o datorie mare pe care o avem la E.ON. Am trimis o adresă şi am anunţat oficial sistarea agentului termic începând cu data de 12 aprilie, ora 8.00. Asta e situaţia!”, a conchis directorul CET Bacău.

Bazin olimpic “à la Sydney”

Lucrările de renovare a bazinului au valorat 17,5 milioane de lei şi au durat circa patru ani. Au constat în refacerea completă a acoperişului, a tâmplăriei termopan, a celor două bazine, pentru sărituri şi de înot, a platformelor de sărituri şi a trambulinelor, care au o înălţime de 10 metri. La recomandările Federaţiei Naţionale de Nataţie, bazinul a fost construit cu materiale recunoscute internaţional, iar pentru acoperiş s-a ales un material durabil, care rezistă procesului de ruginire. Bazinul are o lungime de 50 de metri şi o lăţime de 25 de metri. Capacitatea tribunelor este de aproximativ 500 de locuri. Lucrările de modernizare a infrastructurii vechiului bazin au fost realizate pe baza unui proiect, al cărui model îl reprezintă bazinul din Sydney, Australia, care a găzduit întreceri din cadrul Olimpiadei din 2000. (Olimpia FILIP)

Bazinul de înot Bacău | Programul și tarifele

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

2 comentarii la „Se închide bazinul de înot

 • 12 aprilie 2010 la 23:34
  Permalink

  Chiar nu-i bai cu bazinu ca s-a inchis. Putem merge de aacum ca tot s/a facut cald la Strandul Tineretului de pe Stefan cel Mare. Preturi mici, apa calda, mai trece si Primarul pe acolo. Totul e idilic.

  Răspunde
 • 19 aprilie 2010 la 14:00
  Permalink

  S-au investit atatia bani in solutii care deja in loc sa aduca castig aduc pierdere. Sunt niste pompe de caldura aer apa care folosesc aerul de afara pentru a incalzi apa din piscine . In america se poate in romania nu .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.