Interviu / Iulia Barbu: “Buruiana care te vindecă de boli nu e o buruiană. Ci o entitate!”

Înainte!: Cine este Iulia Barbu?

Iulia Barbu: De multe ori îmi pun şi eu această întrebare: “oare cine sunt?” Cred că fiecare dintre noi ne punem întrebarea asta! Sunt convinsă că există o viaţă nu doar a oamenilor şi a animalelor, ci şi a plantelor şi a pământului în sine. De când eram copil am fost atrasă de plante şi de lumea lor. Eu am crescut în comuna Filipeni, un loc mai sărac, dar cu femei care nu aveau multă şcoală, însă ştiau să tămăduiască bolile cu plante. Ajungeau la 90 de ani fără să cunoască pastilele. Eram fascinată de ele şi stăteam numai printre ele. Eu, personal, m-am considerat ruptă din natură. Am învăţat să iubesc oamenii şi să nu mai fac nicio selecţie. În fiecare om trebuie să existe ceva bun. Acel bun din fiecare om eu îl iubesc! Nu mai judec pe nimeni. Îi accept pe toţi! Asta e Iulia Barbu!

Înainte!: Cum a fost drumul până la doctor în bio – agricultură?

Iulia Barbu: În primul rând am absolvit la Cluj Facultatea de Horticultură. Cred că faptul în plină tinereţe am trăit în Cluj a însemnat mult pentru mine. Acolo am învăţat carte şi adevărata ştiinţă în domeniul plantelor. M-am îndrăgostit total de plantele medicinale. Acolo am văzut ceainării. Pentru mine, la acea vreme Ardealul era occident. Deşi eram în plin comunism şi nu aveam noţiunea de afacere privată, undeva în adâncul sufletului meu îmi doream să am propria ceainărie. Mereu am fost nemulţumită de magazinele tip plafar. Eu ştiam atâtea ceaiuri şi leacuri şi la Bacău era doar un singur plafar, în Piaţa Florescu. După Revoluţie am aflat că nu se bazează totul pe ştiinţă, ci pe pile şi relaţii. La serviciu am aflat că nu pot spune ce vreau şi când vreau, ci ce vrea şeful. Am deranjat! Atunci, Dumnezeu m-a ajutat să fac ce vreau! Am deschis prima farmacie naturistă din Bacău. Era în 2001. Am început totul cu dragoste. Era imposibil să nu funcţioneze.

Înainte!: Practic ce înseamnă bio şi eco?

Iulia Barbu: Bio, sau eco, sau organic înseamnă acelaşi lucru. Depinde cum a fost preluat de ţara respectivă. De fapt, înseamnă că într-o cultură bio omul nu are voie să dea cu nimic chimic.  Sigla bio este inconfundabilă şi produsele care o au înseamnă că într-adevăr sunt bio. Câmplurile bio sunt omologate şi sunt condiţii foarte dure ca să obţii certificatul bio. Organismele de certificare sunt extreme de riguroase. Se fac inspecţii anuale. Se iau tot felul de probe din sol şi aer.  Producătorul care trişează nu mai primeşte niciodată certificarea bio. Asta e regula.

Înainte!: Unde cultivaţi plantele?

Iulia Barbu: În comuna soţului meu, dincolo de Siret, la Petreşti. E o zonă superbă, numai cu păduri. Cultivăm salvie, cimbru, echinaceea, isop, mentă, melisă, gălbenele. Multe!

Înainte!: Cum le recoltaţi?

Iulia Barbu: E o întreagă ştiinţă. Se strujesc, se toacă, se fac amestecurile se cântăresc. Facem totul la mână. În ecologie nu prea se folosesc tocătoarele. Un ceai care trece prin cuţite se cunoaşte. Ajutoarele mele sunt femei din sat şi câteva rude. Femeile astea zici că sunt rupte din natură. Lucrează cu o aşa de mare acurateţe! Plantele au încărcătură energetică şi de la oamenii ăştia. Eu am o femeie din sat care nu intră să recolteze dacă nu se simte curată. Se duce şi se spovedeşte la preot şi  apoi intră la recoltat. Nu-i tot una să recoltezi şi să înjuri şi trânteşti, şi izbeşti. Planta după ce e traumatiză că e tăiată, mai primeşte încă o încărcătură negativă de la omul ăla netrebnic. Aşa ajunge planta în ceaiul tău şi nu ştii de ce nu funcţionează.

Înainte!: Ce boli se pot trata cu plante?

Iulia Barbu: Orice boală în orice stadiu.

Înainte!: Vorbiţi-mi despre un caz în care omul s-a vindecat de vreo boală grea.

Iulia Barbu: Sunt multe. Dar am în minte un caz că este recent. Un bătrân de 82 de ani care s-a vindecat definitiv de cancer la prostată. Acum s-a retras tumora şi bea doar ceaiuri de întreţinere. Mereu mă sună. Contează mult şi atitudinea pacientului. Unii sunt terminaţi de frică atunci când află diagnosticul. Vin la mine şi nici nu aud ce le vorbesc că deja se gândesc la ce alt medic sau vindecător sau mai ştiu eu cine să meargă. Îmi amintesc de un baiat care a murit într-o săptămână după ce a aflat diagnosticul. De frică. Oamenii sunt trumatizaţi de frica morţii. Ei nu înţeleg că toată lumea moare. Ei nu înţeleg că moartea nu e sfârşitul. Dacă doctoral îi spune “ai cancer”, se vede deja mort. Şi intră într-o stare de panică de nu-l mai poate calma nimeni.  Nu e bine! E mare lucru să nu-ţi fie frică de moarte. Trebuie să fii calm şi răbdător. Ca un copac. Că doar copacul nu are picioare să fugă. Acolo stă şi iarna şi vara şi rabdă de toate. Unii se miră cum de se vindecă cu o simplă buruiană. Nu e o buruiană, e o entitate. Dacă omul va coopera cu ea, îl va vindeca. Nu e apărută degeaba pe pământ.

Înainte!: Vă amintiţi şi de vreun caz în care v-aţi pierdut pacientul?

Iulia Barbu: Da. Marian Fabian. Sportivul care avea clubul de karate de la Cleja. Am văzut cum se moare. Am stat alături de el ultimele două săptămâni.  M-a schimbat mult această experienţă a vieţii mele.

Înainte!: Care e planta cu cele mai multe proprietăţi?

Iulia Barbu: Sunt două: salvia şi isopul. Nu degeaba isopul e pomenit şi în Biblie. Era singura plantă folosită în toate ritualurile de curăţare.  (a consemnat Olimpia FILIP)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

3 comentarii la „Interviu / Iulia Barbu: “Buruiana care te vindecă de boli nu e o buruiană. Ci o entitate!”

 • 22 martie 2012 la 11:09
  Permalink

  buna ziua vreau sa va sun ca in urma cu un an nu am mai putut manca mancam din ce in ce mai incet simteam ca am un nod cand in stomac cand in gat ca se muta am facut anale peste analize si degeaba la fundeni am facut analize mau gasit cu geardia lambia cu candida abigais am facut si analiza cu bariu pentru stomac a zis ca am ulcer duodenal am fost la psihiatru si mia spus ca am o depresie mia dat rivotril xeroxat carmazepina nu am luat decat rivotrilul vreo 2 saptamani ce pot sa fac am slabit 20 de kl intr-un an de frica ca ma inec mananc numai lichide nu pot manca frute decat sucuri nu pot manca paine decat cu supe ciorbe nu pot manca carne deloc iaurturi decat supe ciorbe lapte nu am fost la endocrinologie sa fie vb de vreo glanda sa ce ca nu mai stiu si atunci cand mananc ce mananc mi se pune in gat ca o flecma trebiu sa sciup neaaparat este groasa si mai este ceva cand tusesc se rupe ceva dupe gat din stomac nu stiu de unde tot asa o flecma cu ceva in ia ceva de genu infectiei am fost si la orl si nu am nimic ce sa fac ca imi este frica sa mananc va multumesc astept raspuns

  Răspunde
 • 3 septembrie 2014 la 13:11
  Permalink

  buna ziua,am o problema…nu reusesc sa raman insarcinata,incerc de ceva timp si nimic.inca nu am ajuns la un doctor specialist ,sper sa ajung curand .Dar pana atunci daca s-ar putea sa ma ajutati cu ceva…an auzit de dumneavoastra de la o prietena.Nu am un ciclu menstrual regulat si cred ca nici ovulatie daca ma puteti ajuta cu ceva…..astept raspuns de la dumneavoastra…va multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.