Interviu // Dr. Constantin STAN, un brand în chirurgia plastică

Creatorul  ultimei generaţii de proteze mamare, medicul Constantin Stan, cunoscutul chirurg plastician şi estetician din Bacău spune că în meseria sa îmbină medicina cu arta.  Afirmă că în spatele său este o echipă de ingineri, chimişti şi fizicieni din Frankfurt, Germania care, în urmă cu un an, au realizat ultima generaţie de proteze mamare, care au revoluţionat lumea medicinei internaţionale. A fost cel care a introdus pentru prima oară în România chirurgia estetică asistată de radiochirurgie, cu ajutorul unui sistem american. Operează cot la cot cu cei mai mari chirurgi plasticieni ai lumii.

Înainte! – De unde pasiunea pentru chirurgia plastică şi estetică?

Constantin Stan – E un proces creat în timp. Dealtfel, tot ce mi s-a întâmplat în viață nu a fost peste noapte. De multe ori am mers pe o direcție și apoi oportunitățile vieții mi-au dat semne că e momentul de o schimbare. Când am terminat liceul la Tecuci, în județul Galați, am vrut să ma axez pe construcția de avioane. Eram olimpic național la fizică. Am vrut să merg pe un profil tehnic. Apoi, un prieten mi-a zis că ar fi bine să merg la medicină. Profesorul meu de anatomie a fost încântat. Apoi, ca medic am crezut că pot să fac foarte multe lucruri, însă viața m-a obligat să îngustez drumul. După facultate am fost vreo doi ani medic de medicină generală. Așa cerea sistemul. Apoi am dat specialitatea și am ales ceva între chirurgie și medicină, adică ORL. După Revoluție, am avut șansa să să-mi deschid primul meu cabinet. Un coleg de-al meu cu care făceam specializarea era bulgar și mereu îmi zicea: ”eu am să mă întorc acasă și am să-mi deschid primul cabinet”. I-am zis că e nebun. Dar asta mi-a intrat și în capul meu. Așa că în 1991 la Bacău, mi-am deschis primul cabinet privat, într-un apartament de bloc. Apoi am plecat în Italia să fac prima mea specializare pe chirurgia ORL. Era o specializare extrem de complexă. Când m-am întors în țară, am văzut că cele mai multe operații care se cereau erau cele de micșorare de nas. Toți românii doreau să aibă un nas frumos.  Am început să fac nasuri. Deja începeam să am confluență cu medicina estetică. Apoi am făcut lipoaspirațiile, măririle de sâni sau mărirea organului genital la bărbați. Toate lucrurile acestea erau noutăți, unicat pentru România. Apoi am început să cresc. Toată lumea se mira cum de astfel de operații se fac la Bacău. Prin congresele din alte țări am intrat intrat într-o altă lume, cea a marilor chirurgi. Apoi totul a devenit o mare pasiune. Deja descoperisem că ceea ce fac nu e doar o profesie.

Înainte! –Care sunt cele mai dese operaţii solicitate de pacienţi?

C.S.- Dacă vorbim de chirurgia estetică, mărirea de sâni. Dacă vorbim despre medicina estetică atunci e injectarea cu toxină botulinică și cu substanțe de umplere pentru buze și față. Pe locul doi în chirurgia estetică, adică atunci când eşti obligat să fii în sala de operație sunt rinoplastiile și pe locul trei cele de întinerire chirurgicală, adică liftingurile.

Înainte! – Care este ultima fiță în medicina sau chirurgia estetică? Un moft absurd cerut de vreun pacient…

C.S.- O singură dată mi s-a cerut ceva și am refuzat categoric: modificarea totală a feței ca omul să nu mai fie recunoscut. În Germania un chirurg a făcut o asemenea operație și apoi a fost împușcat. Era singurul om care știa de schimbare, singurul martor al modificării feței. Cel care îmi cerea acest lucru era un om cu ceva bani care vroia să facă „afaceri” în România și apoi să-și piardă urma. Mie îmi plac lucrurile calme și relaxate făcute în deplină cunoștință de cauză.

Înainte! – La ce stadiu este acum chirurgia plastică și estetică din România, comparativ cu cea din alte ţări cu tradiţie?

C.S.- La același stadiu. Absolut la același nivel.

Înainte! – Cum arată o săptămână din viaţa doctorului Stan?

C.S.- Sunt în mijlocul unor schimbări importante pe care le simt că trebuie să vină. Țin de vârstă, de o anumită exigență profesională și de viața mea privată. Ani de zile viața mea începea la ora 8.00 și ieșeam la 11.00-12.00 noaptea. Altădată cânta cocoșul și eu eram în sala de operație. Acum, săptămâna începe pentru mine luni seara când aterizez cu avionul de la București la Bacău. Dorm la casa de la Andrieșești sau în garsoniera de la clinică la un minut de blocul operator, intru și discut cu pacienții. Marți, miercuri, joi, lucrez la clinica din Bacău, apoi seara mă urc în tren și vin la București unde tot drumul e o adevărată desfătare la computer. Vineri dimineață sunt la clinica din București, sâmbătă dau consultații, duminică dimineață îmi fac timp pentru mine. Alteori, la sfârșit de săptămână sunt plecat la câte un congres internațional. Luni, mă întorc la clinica din București.

Înainte! – Cu un asemenea program, mai aveți timp pentru lucrurile mărunte? Faceţi piaţa, vă plimbaţi prin magazine?

C.S.- Da, când am timp, fac și de astea, dar seara în București. Mă relaxează. Însă recunosc faptul că viața mea e cam tehnică.

”Le zic pacienţilor să nu viseze niciodată la lucruri imposibile”

Înainte! – Sunteţi un om credincios?

C.S.- Dacă prin credință înseamnă să mergi la Biserică și să ascult slujba, înseamnă că nu sunt. Eu intru în Biserică doar ca să găsesc acea liniște interioară care mă împacă cu mine.

Înainte! – Eșecuri au fost?

C.S.- Sigur! Apar și lucruri nedorite. Eu le spun pacienților mei că în chirurgia estetică nu există garanție. Ei trebuie să fie pregătiți pentru o corecție sau o nouă intervenție chirurgicală, sau pur și simplu să luăm rezultatul ca atare. Eu tratez pacientul ca un partener și nu în ascund lucrurile mai puțin plăcute care pot să apară după operație. Le zic ca nu trebuie să viseze niciodată la lucruri imposibile. Un eșec l-am considerat operația pe care i-am făcut-o unei colege și care postoperator a rămas cu câteva luni cu niște probleme de sensibilitate la nivelul feței. Apoi și-a revenit, dar mie, personal mi-a creat un stres fantastic. Era totuși colega mea. Îmi mai amintesc de o pacientă din Franța, o prietenă de-a mea foarte bună, care a avut apoi probleme de umezire a ochilor și care au ținut-o destul de mult.

Înainte! – Care este portretul unei femei care vine la operaţie estetică?

C.S.- Pacienta din România este femeia care vine să-și facă sânii pentru că nu i-a avut niciodată și dorește să se regăsească într-una dintre caracterele cele mai importante ale feminității. Este femeia care a avut copii și care și-a pierdut formele, sau femeia din străinătate care prin sâni încearcă să-ți reconstruiască viața. Multe dintre ele vin și-mi spun: ”asta mi-a cerut el”. Mai este femeia între 40 și 50 de ani care după ce muncește o viață și a ajuns independentă financiar, simte că lucrurile nu mai sunt ca înainte. Realizează că a construit destine, dar pentru ea n-a făcut nimic.

Înainte! – Sunt bărbaţi care apelează la serviciile dumneavoastră?

C.S.- Foarte puțini. Cam 5% în raport cu femeile.

Înainte! – V-aţi făcut vreo operaţie estetică?

C.S.- Da, cum să nu! Pleoapa de sus, cea de jos, umplerea ridurilor de pe frunte și de la ochi.  Unele mi le-au făcut colegii mei în străinătate, dar umplerea ridurilor cu toxină botulinică, singur.

Înainte! – Aţi făcut vreodată operaţie de schimbare de sex?

C.S.- Niciodată. Este o muncă în echipă și necesită o abordare complexă. N-am făcut nici măcar o operație parțială de schimbare de sex, cum ar fi implant de sâni pentru transexuali.

Înainte! – Cum vi se pare sistemul de sănătate din România?

C.S.- Nu știu! Am lucrat numai în privat.

Înainte! – Dacă aţi fi ministrul sănătăţii care ar fi primele trei  schimbări pe care le-aţi face?

C.S.- Una singură aș face. M-aș demite pe mine ca ministru!

Palmares

Constantin Stan – absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași, cu calificativul “Magna cum laudae”. Este medic specialist în chirurgie cervico-facială și oto-rino-laringologie după un stagiu de patru ani în clinica prof. dr. Dorin Hociotă la Spitalul Panduri, din București. Medic specialist în chirurgie plastică și reconstructivă după un stagiu de șase ani în clinica prof. dr. Ioan Lascăr la Spitalul de Urgență Floreasca din capitală. A urmat mai multe cursuri de superspecializare atât în țară  cât și în străinătate. În 2001 a absolvit masteratul în Chirurgie Estetică la Universitatea din Milano, Italia. Este membru al Societății Române de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, membru al Academiei Europene de Chirurgie Cosmetică, al Societății Franceze de Chirurgie Estetică, al Academiei Nord-Americane de Chirurgie Cosmetică și Reconstructivă și membru de onoare al Academiei Sud Americane de Chirurgie Estetică.

(a consemnat Olimpia FILIP)


Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *