Pasajul gării, toaleta oamenilor străzii

Pasajul de la gară e evitat de toată lumea

→ Călătorii preferă să ajungă pe peronul gării traversând direct liniile de cale ferată

→ Din cauza mirosului pestilenţial şi al mizeriei crunte, locuitorii cartierului CFR  nu se mai hazardează să străbată tunelul

Pasajul gării din Bacău care leagă peroanele,  cartierul CFR şi stația de autobuz este ocolit de toată lumea. Mirosul greoi care se simte încă de la intrare și mizeria greu de suportat  face ca nimeni să nu mai străbată tunelul. Afectați de situație sunt atât locuitorii cartierului CFR, care vor să ajungă în oraș, cât și călătorii, care doresc să treacă din clădirea gării, pe unul dintre peroane. Darabagiu Georgeta locuiește în cartierul CFR de peste 30 de ani însă, de mai bine de trei ani de zile, nu s-a mai încumetat să folosească pasajul gării. Femeia se teme să nu fie atacată de hoți iar mizeria din interiorul tunelului îi crează repulsie. ”Cartierul nostru este izolat de oraș din cauza liniilor de cale ferată. Acest pasaj era folosit de foarte multă lume dar de când a fost lăsat în paragină eu prefer să îmi risc viața și să traversez liniile pe deasupra”, a spus supărată femeia. Odată cu apropierea sezonului rece ”aventura” prin pasajul subteran devine și mai riscantă pentru călători. Oamenii străzii obișnuiesc să își facă în acesta, de cum dă frigul, adăposturi pentru  dormit iar mirosurile insuportabile și mizeria căpătă proporții uriașe. ”Vara este mai bine dar când vine frigul se adună în el foarte mulți oameni ai străzii. Dorm în pasaj și își fac nevoile în el. Noi îi mai alungăm dar degeaba, se întorc de fiecare dată”, ne-a spus David Florea de la poliția TF Bacău.

Actualul pasaj va deveni istorie

Primăria Bacău recunoaște că pasajul gării este o rușine pentru oraș și crede că singura soluție este închiderea definitivă a acestuia. ”Noi nu putem investi bani pentru că suntem doar administratori nu și proprietari. Pasajul aparține de CFR Gară. Acest tunel se va închide cât de curând. Oamenii vor putea folosi în viitorul apropiat Pasajul Oituz care se află momentan în construcție și are prevăzut și un trotuar pentru pietoni”, ne-a spus Dragoș Luchian, viceprimarul Municipiului Bacău. Soluția găsită de Primărie nu este însă pe placul tuturor băcăuanilor. Chiar dacă noul pasaj va face ca locuitorii din cartierul CFR  să ajungă mult mai ușor în oraș acesta nu va rezolva și problema celor care tranzitează Gara Bacău.  ”Ca să trec de pe peronul principal al gării pe unul dintre peroanele aflate între liniile de cale ferată ce o să fac? Trec pe deasupra? ”, se întreabă Gabriel Robu, unul dintre pasagerii aflați în Gara Bacău. (Olimpia Filip)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.