Google+

Opinii // Între succes şi performanţă în şcolile din Finlanda

Sistemul de învăţământ din Finlanda a fost şi este dezbătut încontinuu. Şi motivul pentru care se întâmplă acest lucru este simplu: este cel mai bun din Europa.

Faptul că ei reuşesc să asigure o instrucţie omogenă din punct de vedere calitativ la nivelul întregii ţări (şi vorbim de o calitate ridicată) este o performanţă.

Şi acest lucru este realizabil datorită faptului că la ei se pune mare preţ nu numai pe educaţie, ci pe viaţă în general. Familiile sunt foarte atente cu copiii lor, având grijă de educaţia lor încă de mici, ca mai apoi, la şcoală, profesorii să aibă o bază foarte bine consolidată pe care să poată începe să construiască.

Părintele are un rol esenţial în coordonarea modului în care se face educaţia copilului său, astfel asociaţiile de părinţi sunt mai puternice chiar decât sindicatele iar părinţii sunt consiliaţi şi motivaţi în permanenţă să contribuie la buna educare a propriilor copii.

Unul dintre lucrurile care m-a impresionat sunt activităţile pe care elevii le desfăşoară în afara programului şcolii. Majoritatea dintre ei au cel puţin un hobby, iar domeniul sportiv este cel mai căutat în această privinţă.

Timpul lor liber este împărţit între pasiunile lor şi, pentru o mare parte din ei, între o slujbă. Spre exemplu, gazda la care am stat, are 17 ani şi de doi ani lucrează ca babysitter pentru o familie cu doi copii.

Mi se pare extraordinar faptul că părinţii au reuşit să-i insufle această dorinţă pentru responsabilizare de la o vârstă destul de tânără.

În concluzie, cred că pentru a ajunge la performanţă, şcoala este necesară, dar aceasta trebuie să fie în strânsă legatură cu educaţia primită de la părinţi, dar şi modul prin care un elev îşi dezvoltă pasiunile şi învaţă să le adapteze pentru succesul în viaţă, iar acesta este un domeniu în care învăţământul din Finlanda excelează.

Monica Dumencu, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional “Ferdinand I”, Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania