Google+

Opinii // Finlanda – ţara lui Moş Crăciun sau a testărilor PISA?

Cu toţii cunoaştem încă de mici povestea mult-aşteptatului Moş Crăciun, cu locuinţa sa din Laponia plină de spiriduşi ce lucreză de zor tot anul pentru a oferi copiilor lumii bucuria ajunului împlinit.

Întrebare este următoarea : ce altceva mai cunoaştem despre Finlanda?

Finlanda este ţara cu cel mai performant sistem educaţional din Europa, ocupând de asemenea locul 3 în clasamentul mondial. Încercarea de a descoperi secretul acestui sistem incredibil a primat pe lista priorităţilor tuturor oaspeţilor străini care s-au întâlnit în cadrul proiectului multilateral Comenius “Young European Reporters”.

Voi încerca, în câteva rânduri ce nu vor reliefa nici pe departe realitatea şcolii finlandeze, să sintezez şi să materializez în cuvinte acest fenomen social şi educaţional.

Plimbându-mă pe holurile liceului-gazdă în timpul unei pauze nu am putut să nu observ cu stupoare şi poate şi puţină invidie relaţia cordială, în totalitate deschisă si lipsită de orice constrângere formală dintre profesorul finlandez şi elevul său.

Se plimbă pe coridoare în şosetele sau sandalele de vara aduse în geantă (podelele sunt sclipitor de curate iar temperatura din interior o depăşeşte pe cea din exterior cu aproximativ 35 de grade Celsius), discută despre planurile de viitor ale fiecăruia şi plănuiesc împreună următorul proiect al şcolii, care poate varia de la un concert rock susţinut de trupa liceului până la un schimb de experienţă internaţional.

Pentru a aprofunda, am discutat cu elevii finlandezi aşezaţi comod pe scări, croşetând sau inventând diverse jocuri pentru a consuma pauza cât mai distractiv. Întrebarea mea a fost pe cât de scurtă, pe atât de justificată : « De ce vă place să veniţi la şcoală? »

Răspunsul lor a concentrat întreaga esenţă a învăţământului finlandez : fiecare elev are cursuri „personalizate”, ceea ce înseamnă că aceştia pot alege cursurile pe care doresc să le urmeze pe parcursul liceului, cu mici excepţii precum limbile finlandeză, suedeză (cea de-a doua limbă oficială în Finlanda), engleză şi matematică, care sunt obligatorii.

În plus, materia fiecărui obiect de studiu este actualizată periodic pentru a le oferi elevilor informaţii noi, sincronizate cu cererile universităţilor şi a pieţei de muncă iar „surplusul” de materie este eliminat, fiind considerat nefolositor.

Să fie oare doar atât? Personal, aş adăuga nivelul de trai ridicat al cetăţenilor finlandezi, interesul pentru cultură,artă şi inovaţie. Pe scurt, întreaga organizare a statului nu putea genera decât un astfel de produs desăvârşit care este sistemul educaţional finlandez,  fruntaş de repetate ori pe lista europeană.

Practicul guvernează asupra teoreticului, originalitatea domneşte peste teama de necunoscut, onestitatea eclipsează arivismul iar cultul civilizaţiei le înglobeză uniform şi natural pe toate aceste.

„La voi cum e?” Zâmbesc.. „La noi? Mda..tot cam aşa ceva”.

MĂDALINA NASTASE, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Ferdinand I”

One Comments

  1. Vespazian spune:

    Atunci când citești articolul, nu se poate să nu te întrebi: Vorbim de altă lume, de altă dimensiune existențială? Ce au ei și noi nu avem? Răspunsul l-am găsit tot în articol:”…întreaga organizare a statului nu putea genera decât un astfel de produs desăvârşit care este sistemul educaţional finlandez…”.
    Mădălina, felicitări pentru articol! Mă încântă exprimarea clară a ideilor, fraza bine construită, cantitatea și calitatea informațiilor. Titlul te duce cu gândul la o lectură ușurică, în ton cu sărbătorile, dar … articolul trebuie citit de două ori. Eu așa am făcut! Pot să-l public în ”Călătorul”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania