Google+

Reporteri în Finlanda

Cum se lucrează în birourile firmelor media mari din Finlanda? Care sunt diferenţele dintre organizarea unui ziar local şi a unui ziar naţional?

Astea sunt doar câteva lucruri pe care le-am învăţat în excursia noastră în ţara nordică, participând ca mobilitate în cadrul proiectului multilateral Comenius „Young European Reporters”.

Elevii din cele şase ţări participante au fost la Sonomatalo pentru a observa cum lucrează un reporter într-o companie media la nivel naţional. Clădirea lor iese în evidenţă printre celelalte, fiind făcută numai din sticlă (foto). 

Mai târziu, ni s-a explicat că acest lucru este un simbol pentru transparenţa şi corectitudinea informaţiilor oferite. Sonomat are mai multe departamente: pentru revistă, pentru ştiri, pentru învăţare şi literatură, pentru comerţ şi pentru informaţii trivia şi momentan au în jur de 958 000 de cititori.

De asemenea, distribuie şi un ziar gratuit, au pagină online pe care se încarcă informaţii noi constant şi un post radio. Viziunea companiei este: „ Ducem ştirile într-o nouă eră”.

Un lucru care ne-a impresionat pe toţi a fost modul de organizare al spaţiilor de lucru. Nu exista câte o cameră pentru fiecare persoană, ci angajaţii stăteau împreună la birouri separate şi vorbeau. Atmosfera era deosebit de plăcută, oamenii nu erau foarte stresaţi şi erau cu zâmbetul pe buze tot timpul.

Am considerat că mediul acela de lucru era prielnic pentru dezvoltarea companiei, oamenii fiind motivaţi pozitiv să lucreze şi să vină cu plăcere în fiecare zi la seriviciu.

Am mers într-un oraş apropiat, unde am vizitat un post local de televiziune. Aceştia aveau patru canale finlandeze, unul în engleză şi două în suedeză (a doua limbă oficială din Finlanda). De asemenea, ştirile apăreau şi pe internet, dar şi la un post radio.

Un lucru foarte interesant şi care prinde la publicul finlandez a fost că ei au creat un post de televiziune unde dau poveşti ale oamenilor din toată ţara şi niciodata ştiri sau emisiuni politice. Ei susţineau că mulţi oameni se uită deoarece aceştia se regăsesc în reportajele difuzate şi au şansa să fie cunoscuţi de întreaga ţară dacă fac un lucru deosebit.

Totodată, directorii trebuie să găsească tot timpul metode noi de a motiva oamenii să cumpere abonamente, din moment ce majoritatea citesc ştirile de pe internet şi din ce în ce mai puţini au televizoare acasă. Competiţia lor cea mai semnificativă sunt canalele de reclame, posturile lor de televiziune nedifuzând reclame sau ştiri sportive deloc.

Spre sfârşitul programului am văzut cum se face o repetiţie pentru difuzarea în direct a ştirilor într-un studio: prezentatoarea stătea pe scaun, la un birou într-o cameră complet albastră şi restul decorului era construit pe calculator.

Apoi am vizitat ziarul local din Ǻänekoski. O atmosferă plăcută şi lucrativă, oamenii la fel de amabili şi politicoşi peste tot. Ziarul era publicat zilnic şi am văzut cum se scriau câteva articole chiar atunci.

Peste tot am fost primiţi cu ceaiuri, prăjituri şi zâmbete. Pe lângă faptul că am învăţat foarte multe lucruri noi despre ce înseamnă să fii reporter şi am văzut cum se lucrează şi care este programul lor, am rămas cu o impresie deosebit de plăcută despre vizita noastră în Finlanda.

Robu Maria Ruxandra, Colegiul Naţional „Ferdinand I”, Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania