DESPRE CULTURA VOLUNTARIATULUI, LA C.C.D. BACĂU

Corpul Păcii în România, cu sprijinul Centrului „American Corner Bacău”, organizează în perioada următoare o serie de activităţi pe tema voluntariatului, dedicate celor 50 de ani de la înfiinţarea Corpului Păcii în lume, celor 20 de ani de existenţă în România şi Anului European al Voluntariatului.

Astfel, marţi 1 martie 2011, de la ora 11.00, la Centrul de Informare şi Resurse „American Corner Bacău”, din cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, se va desfăşura o sesiune de informare pe tema voluntariatului şi a promovării păcii şi prieteniei în lume, prin intermediul activităţilor de voluntariat.

Bradle Ludlow, Jerod Shufford, Katherine Dunne, Amanda şi Benjamin Tulin, voluntari ai Corpului Păcii în România, cât şi reprezentanţi ai unor ONG-uri locale, vor vorbi despre promovarea voluntariatului, un obiectiv major al activităţii Corpului Păcii în România.

Publicul va fi asigurat de elevi ai Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonaţi de prof. Adriana Ambrozie şi profesor – metodist Lucica Ciupercă, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţie Civică, structură a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău.

Discuţiile vor viza aspecte referitoare la istoricul voluntariatului în lume, la organizaţii internaţionale de voluntariat şi la activităţile specifice derulate de acestea, la particularităţile voluntariatului în România, dar şi la tipurile de categorii sociale, care beneficiază de sprijin din partea organizaţiilor de voluntari.

Tinerii voluntari nu se vor limita la o abordare teoretică, oferind participanţilor şi date practice, precum: modalităţile de a deveni membru al unei organizaţii de voluntari, calităţile voluntarului, implicaţiile activităţii de voluntariat şi împărtăşirea propriilor experienţe.

La finalul întâlnirii, publicul, reprezentat de liceeni ai colegiului băcăuan menţionat anterior, va primi gratuit diferite materiale informative, oferite de Centrul American Corner Bacău.

Corpul Păcii în România este o agenţie guvernamentală americană, înfiinţată în anul 1961, la iniţiativa preşedintelui John F. Kennedy, care în prezent trimite voluntari americani în toată lumea în programe de asistenţă tehnică şi de schimb intercultural.

Agenţia americană funcţionează în România din anul 1991.

În ultimii 20 de ani, peste 1.000 de voluntari au lucrat în România în programe de predare a limbii engleze, dezvoltare economică şi comunitară, dezvoltare instituţională şi educaţie de mediu.

În prezent, 89 de voluntari americani lucrează cu şcoli, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale în 30 de judeţe din toată România, printre care şi judeţul Bacău.

Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea agenţiei Corpul Păcii în România, cei interesaţi  pot accesa site-ul: www. peacecorps.ro.

„Această sesiune de informare îşi propune familiarizarea tinerilor cu specificul activităţilor de voluntariat şi stimularea implicării lor în astfel de acţiuni, în condiţiile în care cultura voluntariatului în România este, după opinia noastră, în formare”, ne-a declarat Oana Jianu, coordonatoarea Centrului American Corner Bacău.

Prof. Gabriel STAN, Directorul C.C.D. Bacău

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.