Interviu Iustin Ianău: „La cinci ani cântam cocoţat pe masă «Trandafir de la Moldova»!“

Iustin Narcis Ianău (16 ani), băcăuanul care a impresionat o ţară întreagă cu vocea sa de contratenor la emisiunea „Românii au talent“, a început orele de canto abia la o lună după ce au avut loc filmările primei etape a concursului difuzat de Pro Tv.  Chiar dacă alături de el nu a existat niciun specialist în muzică care să-l ghideze, acesta a reușit să uluiască o ţară întreagă cu interpretarea melodiei „O mio babbino caro“, de Giacomo Puccini. Fragmentul muzical l-a învăţat singur după ce a studiat zeci de ore de unul singur pe Internet. A vrut cu tot dinadinsul să demonstreze părinţilor că vocea sa are valoare.

– Cine te-a îndrumat să participi la acest concurs?

Iustin Ianău – Bunica mea, Lucia, și gândul meu. Ea a crezut de la început în vocea mea. Pentru concurs am pregătit, inițial, mai multe piese, însă, în cele din urmă am decis că „O mio babbino caro“, de Giacomo Puccini, mă reprezintă cel mai bine și îmi pune în valoare vocea. Am repetat-o de peste 1.000 de ori și, într-un final, mi-a ieșit. Repetam în curte, în casă, oriunde. Recunosc faptul că nu am fost foarte mulțumit de prestația mea din emisiune. Puteam și mai bine.

Când ţi-ai seama de calităţile tale vocale?

Prima dată și-a dat seama bunica, adică mama tatălui meu. Aveam cinci ani și toată ziua cântam fel de fel de melodii. Țin minte cum, într-o zi, după ce am venit de la grădiniță, mi-am pus pe cap un cearceaf și, cocoțat pe o masă din curte, m-am apucat să cânt «Trandafir de la Moldova». Mă închipuiam o mare vedetă pe scenele lumii. Apoi, după ce am terminat clasa a VIII-a, am interpretat cu unul dintre colegii mei o melodie pe scena Sălii Ateneu din Bacău. Apoi, am început să merg la un Internet Caffe din oraș, deoarece acasă nu aveam cablu. Acolo mi-am dat seama că pot imita vocea mai multor cântăreți. Nu mi-e greu să-l imit pe Michael Jackson, Celine Dion, Enia, Vitas sau Maria Callas.

De la cine crezi că ai moştenit acest talent?

Cred că de la ambii părinți, dar în special de la tata. De fapt, ambii cântau prin casă încă de când eram eu mic. Și tata în tinerețe avea o voce bună. Acum, a mai răgușit (râde). Cred că de la țigări (râde cu poftă). Totodată și mătușa mea, Elena, sora tatei, cântă în corul bisericii. De fapt acolo am cântat și eu pentru prima dată în public.

Ţinând cont că ai un timbru inedit al vocii, cum eşti văzut de copii de vârsta ta?

De când mă știu eram luat în râs de mai toți colegii. Am avut o perioadă când nu trecea nicio zi fără bătaie. Mai ales după ce am obținut premiul întâi pe județ la Olimpiada de Religie și locul trei pe Moldova. Cred că erau invidioși pe mine. Acum, că sunt la un liceu de Arte, iar clasa are profil de muzică nu mai am aceleași neplăceri.

Cum te simţi tu la 48 de ore după ce ai devenit vedetă?

Mi se pare ciudat. Vedetă e mult spus. Înainte aveam pe facebook aproape 120 de prieteni. Acuma am ajuns la 3.000 dintre care 2.000 sunt fete și toate vor să fie prietene cu mine. Dintre toate, una singură îmi place. O cunosc dinainte să apar la televizor.

Ce-ţi mai place în afară de muzică?

Să fac prăjituri. Mă pricep foarte bine la chec și la tort de mere. Fac și curățenie în casă. Mama mea fiind plecată în Italia de aproape 12 ani trebuie să-l ajute cineva pe tata.

Care este cel mai înalt obiectiv la care vrei să ajungi?

Vreau să fac o carieră din muzică și sunt convins că acest lucru nu se poate realiza decât pe marile scene ale lumii. Sincer, nu știu care sunt acestea dar cred că le voi descoperi.

Cum te-ai integrat de la o şcoală generală obişnuită la un liceu cu profil muzical?

Fără probleme. După primele luni de licean am fost, alături de colegii de la corul şcolii, în Austria. Acolo am interpretat partituri care, în mod normal, sunt studiate de elevii de clasa a XI-a și a XII-a. Acolo am interpretat fragmente muzicale de pe postul de tenor. Nu mi-a fost însă foarte simplu. Când am revenit acasă am cerut să trec pe voce de soprană.

Ce regreţi din tot ceea ce ţi s-a întâmplat de când ai devenit cunoscut?

Faptul că mama mea nu afost lângă mine în timpul filmărilor, că nu m-a văzut pe scenă alături de alți oameni talentați. Nici la telefon sau pe Internet, nu am putut vorbi cu ea decât după o zi.

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *