Google+

Trei mari actori, cetăţeni de onoare ai Bacăului

→ Doina Iacob, Viorel Baltag şi Florin Blănărescu, artişti ai Teatrului Bacovia, au primit recunoştinţa municipalităţii

→ Ei au jucat în sute de piese de teatru scrise de dramaturgi clasici şi contemporani englezi, americani, ruşi şi români.

Mari actori ai scenei teatrale băcăuane au devenit cetățeni de onoare au municipiului Bacău. Distincția va fi oferită oficial pe 23 februarie, în cadrul unui spectacol omagial care va avea loc la Teatrul Bacovia. 

„Mă bucur că nu am transpirat degeaba pe scenă. Sudoarea mea a înveselit fețele iubitorilor de teatru, precum roua dimineața. Mă bucur că nu am trăit degeaba!”, a mărturisit plin de emoție actorul Viorel Baltag.

Doina Iacob, cea care a slujit scena 40 de ani, este copleșită de inițiativa municipalității. „Sunt extrem de emoționată. Inițial am crezut că este o glumă, dar apoi am văzut că e ceva serios”, a afirmat artista Doina Iacob.

Pentru Florin Blănărescu, spectacolul omagial de pe 23 februarie are o semnificaţie aparte, deoarece maestrul va fi felicitat de băcăuani pentru împlinirea celor 90 de ani de viață. În lunga sa carieră a cochetat mai mult cu teatrul de revistă și comedia. Își amintește și acum pasaje întregi din „Visul unei nopți de iarnă”, de Tudor Mușatescu sau „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, spectacole pe care le-a jucat de sute de ori.

A fost prezent pe platourile de filmare în „Dacii” dar și în „Mihai Viteazul”. Își amintește cu plăcere de vremurile studenției, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, când, la 19 ani, s-a urcat pentru prima oară pe scena Teatrului „Maria Filotti” din București. A jucat alături de Grigore Vasiliu Birlic, Mircea Șeptilici, Maria Filotti, George Timică sau Irina Răchițeanu.

„Am emoţii mai mari decât pe scenă!”

Oferirea titlului de cetățean de onoare i-au creat reputatului actor emoții greu de stăpânit. Chiar dacă a avut în cariera sa peste 4.000 de reprezentații, recunoaște că dstincția ofetită de municipalitatea băcăuană l-a copleșit.

„Faptul că am primit cheia orașului este pentru mine mai mult decât o onoare și totodată o încununare a unei munci de-o viață”, a afirmat maestrul Blănărescu.
„Talentul și dăruirea de care maestrul Blănărescu a dat dovadă au sculptat în sufletul spectatorilor dorința de frumos și de a fi mai buni cu semenii noștri. Seriozitatea și abnegația cu care au abordat fiecare rol i-au făcut pe acești mari actori să aducă mirajul teatral în sufletul miilor de spectatori”, a afirmat Adrian Găzdaru, directorul Teatrului „Bacovia”. (Olimpia Filip)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania