FOTO // Identitate culturală într-o clasă cât o lume de mare

Proiectul scolar multilateral Comenius intitulat „Cultural Identity in a Worldwide Classroom” se desfasoara pe o perioada de doi ani ( 2010-2012) si este finantat de Comisia Europeana prin Programul de Învatare pe Tot Parcursul Vietii.

Liceul cu Program Sportiv din Bacau este coordonatorul european al acestui proiect si are partenere alte patru scoli din Europa: Gimnazjum nr. 6 , Rzeszow, Polonia,  Hoglandsskolan, Stockholm, Suedia, Liceo Scientifico Antonio Banfi, Vimercate, Italia si C.E.I.P Virgen del Mar, Alemeria, Spania.

În coordonatele cooperarii europene si ale dialogului intercultural , elevi si profesori din Liceul cu Program Sportiv din Bacau au participat în Spania la cea de-a doua întâlnire de proiect, în perioada 13-18 februarie 2011.

Echipa din Bacau care a efectuat mobilitatea transnationala a fost compusa din patru profesori si doi elevi: prof. Mihaela Bibire, coordonatorul proiectului, prof. Ana-Maria Rotaru ( limba engleza), prof. Iulia Damian ( consilier psihopedagog), prof. Lucian Muset ( socio-umane), Cristian Ghinghes( clasa a XI-a B) si Marius Catalin Benchea ( clasa a XII-a C).

Activitatile din cadrul întâlnirii au avut loc în Granada, Cabo de Gata si Almeria si au avut drept scop definitivarea produsului intermediar al proiectului, European Workbook-ul dedicat profesorilor si a Caietului de lucru european al elevilor.

Obiectivele mobilitatii au fost: descoperirea unei parti importante a identitatii culturale spaniole, realizarea schimbului de experienta dintre profesori, interrelationarea elevilor participanti din cele cinci tari, abordarea domeniilor de interes ale proiectului ( istorie, geografie, literatura, arta si religie).

Programul oferit de organizatori a fost diversificat, îmbinând activitatile teoretice cu cele practice. Astfel, s-a vizitat cetatea medievala Alhambra, rezervatia naturala Cabo de Gata Nijar, întregul grup a participat la o seara de muzica de dans si muzica Flamenco. Atelierele de lucru de la scoala „Virgen del Mar” din Cabo de Gata au facilitat schimbul de idei dintre elevi si profesori, prin utilizatrea aceleiasi limbi comune, engleza.

Colectivele de profesori din toate tarile implicate în proiect au considerat ca cea de a doua întâlnire a fost un succes, atingându-se toate obiectivele propuse, iar elevii din Bacau au fost impresionati de tot ceea ce s-a întâmplat în Spania.

„Fiind prima mobilitate de acest fel la care am participat, pot spune ca deja sunt familiarizat cu atmosfera Comenius. Vizita din Spania a însemnat pentru mine nu doar o experienta turistica de neuitat, ci si un schimb multicultural de idei si experiente cu membrii grupului proiectului, atât elevi, cât si profesori. Faptul ca mi-am propus sa particip la toate mobilitatile, cred ca spune multe despre impactul proiectelor europene asupra elevilor” ( Cristian Ghinghes, clasa a XI-a B);

” Este pentru prima oara când sunt implicat într-un astfel de proiect si pot spune ca aceasta experienta m-a marcat, având o influenta benefica asupra mea. Pe lânga experienta turistica (Spania fiind o tara pe care am vizitat-o pentru prima oara), grupul de elevi si profesori din Europa a fost unul minunat, atmosfera creata fiind una de familie. Workshop-urile pe care le-am derulat  si timpul petrecut împreuna au reprezentat pentru mine cea mai frumoasa experienta din viata.” ( Marius Catalin Benchea, clasa a XII-a C).

(comunicat de presa)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *