Opinii // „Tineri reporteri europeni” în Kempten, Bavaria

Din fericire, în vocabularul limbii române există destule cuvinte frumoase pentru a descrie experiența lunii februarie din Germania.  Totul a început deasupra pământului, când, din avion, am vazut, unii pentru prima dată, petice de pământ nemțesc. Ce a urmat ne bucură și acum prin amintiri.

Întâlnirea cu gazdele a fost nocturnă, cel mai bine reușind să ne cunoaștem a doua zi, când, împreună cu toate celelalte țări am participat  la o „Vânătoare de monumente” în orașul gazdă – Kempten.

A avut un succes extraordinar, acesta reflectându-se în cea de-a treia zi când a fost reunit tot grupul din nou pentru a realiza un proiect important, aș zice, pentru elevi de vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Acesta a constat în construcția unui program radio, elevii fiind împărțiți pe grupe pentru a lucra la sarcina ce le fusese atribuită, în același timp reușind să interacționeze cu colegii lor din țările străine.  Fiecare grupă a avut componenți din toate țările participante.  Actiunea s-a desfășurat atât in interiorul școlii, cât și pe străzile orașului unde reporterii noștri au intervievat oameni, pentru a realiza diverse sondaje.

Astfel, grupele au reușit să strângă informații prețioase pentru proiect. Când toate piesele au fost puse laolaltă, nu am putut să nu realizăm cât de pricepuți suntem in ale radio-ului și, mare ne-a fost mirarea, când am observat că, în urma muncii în echipă, ne-am ales și cu o sumă de cuvinte noi, învățate în timp ce lucram. Rezultatul muncii susținute de către noi a fost pregătit pentru ascultare a doua zi, după care, mare ne-a fost de asemenea surpriza să aflăm că o persoană de la un radio local apreciase și lăudase  creația noastră.

Pentru că pentru orice plată există și răsplată, în ultima zi a șederii noastre acolo am mers să vizităm Castelul Neuschwanstein al defunctului rege Ludovic al doilea, o clădire de proporții gigantice din punct de vedere al constructiei, arhitecturii, o adevărată măreție a istoriei, demnă de prestigiul care din om în om i-a fost creat.

Când vezi oameni fericiți e imposibil să crezi că ceva merge rău.  Cu zâmbetul pe buze mereu, așa mi-am surprins mereu colegii de fiecare dată când îi priveam. Și nu cred că voi putea uita dragul cu care i-am învățat să numere în limba noastră și perseverența de care au dat dovadă toți, la rândul lor învățându-ne numerale și cuvinte noi.

Cruceanu Iunona-Theodora

Clasa a XII-a F, Colegiul Naţional „Ferdinand I”, Bacău

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *