Exclusiv inainte.eu // Interviu cu oneşteanca Ana Maria Pavăl, ocupantă a locului 5 la Campionatele Europene de lupte libere de la Dortmund

Înainte!: Bine ai revenit în ţară şi felicitări pentru prestaţia de la Europene!

Ana Maria Pavăl: Mulţumesc, dar nu consider că e un rezultat foarte bun. Am plecat în Germania cu gândul la medalia de aur…

Înainte!: Locul 5 la un campionat european e totuşi un rezultat notabil pentru orice sportiv. Ce a mers şi ce nu la această competiţie?

Ana Maria Pavăl: Cred ca nu am avut capacitatea de a mă reculege şi de a mă concentra la capacitatea mea maximă. Simt ca îmi lipsesc partenerii de antrenement, pentru că la acest sport depinzi mult şi de colegii cu care te pregăteşti. La noi în ţară fetele nu se înghesuie să faca lupte, iar lipsa partenerilor se simte, fiind un sport de contact.

Înainte!: De ce crezi ca luptele, unul din primele sporturi din istorie, nu mai are adepţi în ziua de azi în ţara noastră?

Ana Maria Pavăl: Sportul în general nu mai are adepţi la noi în ţară pentru că nu mai este susţinere financiară din partea Ministerului, sportivii sunt plătiţi prost iar la nivel de performanţă sportul este nu greu, ci inimaginabil de greu şi necesită o muncă infernală care nu e platită la valoarea ei, iar mulţi apreciază că nu merită.

Înainte!: Ce-i ţine atunci pe sportivi „în priză”?

Ana Maria Pavăl: Cei care fac acum performanţă o fac pentru că sportul este ca un drog: o dată ce te apuci să îl faci la nivel de performanţă nu mai poţi să îl scoţi din suflet, dar nu multă lume ajunge să guste din sportul de performanţă pentru că, în general, se renunţă la aceasta muncă încă de la juniorat.

Înainte!: Cum au fost adversarele tale? Descrie-ne un pic meciurile pe care le ai avut.

Ana Maria Pavăl: Primul meci l-am câştigat cu o azeră (Kamala Aliyeva), un meci destul de tare deoarece azerele au o echipa foarte bună, deci nu a fost deloc uşor. Al doilea meci a fost cu Ida-Theres Nerell, o sportivă din Suedia, fostă vicecampioana mondială, o luptătoare valoroasă. Am pierdut în faţa ei pentru că nu am avut o tehnică pusă la punct dinainte. În cel de-al treilea meci am întâlnit o sportivă din Finlanda, pe Tiina Paula Ylinen, cu un palmares destul de bun la Campionatele Europene, pe care am învins-o însă fără probleme. Din păcate, meciul pentru medalia de bronz l-am pierdut în faţa unei rusoaice (Maria Gurova), cred ca nu mă aşteptam ca aceasta sa fie mai agresivă ca mine. De obicei bat rusoaicele cu o ambiţie mai mare decât pe alte sportive, am eu ceva cu ele…

Înainte!: Colegele tale cum s-au descurcat? Echipa României şi-a atins obiectivele la acest Campionat European?

Ana Maria Pavăl: Da, am fost mult peste obiective. România s-a clasat pe locul 3 pe naţiuni. Fetele au luat două medalii de argint prin Estera Dobre şi Georgiana Paic şi una de bronz, prin Cristina Croitoru.

Înainte!: Ce face Ana Maria Pavăl în afară de sport de performanţă?

Ana Maria Pavăl: Iubesc să citesc, să înot, dar şi să „fac shopping”. Am terminat studiile superioare, inclusiv masteratul, la Facultatea de Sport Babes Bolyai din Cluj dar nu profesez, simt că mai am multe de oferit ca sportivă.

Înainte!: Îţi urăm succes şi să realizezi tot ce ţi-ai propus!

Ana Maria Pavăl: Mulţumesc!

Ana Maria Pavăl a început sportul de performanţă la Oneşti, la secţia de judo. În 2004 aceasta a trecut la lupte libere, sport în care a obţinut rezultate interne şi internaţionale importante.

La Olimpiada de la Beijing, oneşteanca s-a clasat pe locul cinci. În palmaresul sportivei mai strălucesc medalii de bronz obţinute la Campionatele Europene de la Vilnius (Lituania), Baku (Azerbadjan) şi Varna (Bulgaria) şi un loc 5 la Campionatele Mondiale de la Herning (Danemarca).

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *