Google+

Mari campioni la lupte greco-romane, răpuşi de necazurile vieţii

România se lăuda cândva cu ei, se mândrea cu rezultatele lor în faţa celorlalte naţiuni şi îi dădea drept exemplu de reuşită celor care voiau să ajungă în rândul marilor sportivi ai lumii.

În anii ’90, fraţii Valentin şi Victor Rebegea cucereau medalii peste medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale de lupte greco-romane. Acum le-a mai rămas doar amintirea acelor ani de glorie, câteva kilograme de medalii, zeci de diplome şi, lucrul care îi doare cel mai tare, grija zilei de mâine şi lupta pentru a asigura traiul de zi cu zi familiilor lor.

Se antrena desculţ

Valentin lucrează la o fabrică de lumânări, câştigă lunar puţin peste 700 de lei, iar Victor la o firmă de construcţii de unde se întoarce acasă în fiecare lună cu 1.200 de lei. Valentin are 40 de ani şi, mai bine de jumătate din viaţă, şi-a dedicat-o sportului. S-a apucat de lupte greco-romane când avea 11 ani, în urma unei selecţii care a avut loc la Şcoala Generală nr. 3 din cartierul Şerbăneşti. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să domine lumea acestui sport. A plecat, aşa cum spune el, de jos. „Nu aveam echipamente, nu existau treninguri şi nici tenişi. Îmi amintesc că, la început, mă antrenam în picioarele goale“, povesteşte Valentin Rebegea.

Barcelona i-a purtat ghinion

În cei peste 20 de ani de carieră a obţinut de şase ori titlul de campion naţional la individual şi de patru ori cu echipa la cele şase cluburi unde a evoluat ca sportiv.

A fost medaliat cu bronz la Campionatul European de tineret şi juniori, a ieşit pe locul trei la Campionatul Mondial de tineret şi s-a clasat pe locul VI la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, pierzând medalia de bronz. A fost învins în ultimile trei secunde de un coreean şi a pierdut şansa de a lupta pentru locul trei.

„Acolo a fost ghinionul meu. Am avut şase meciuri până la acea luptă. Am făcut o greşeală tactică care m-a costat toată viaţa. Dacă luam locul III acum aş fi avut rentă viageră“, povesteşte Valentin. La Jocurile Olimpice de la Atlanta, fostul sportiv a ieşit pe locul nouă. Pentru toate acestea, Valentin Rebegea a obţinut titlul de maestru emerit al sportului.

În Atlanta i-a cunoscut personal pe Arnold Schwarzenegger, pe Bruce Willis şi Demi Moore, pe Cassius Clay, dar şi pe marele pugilist Muhammad Ali. „Au fost clipe frumoase. Americanii ştiu să-şi facă imagine şi să promoveze valori. Dacă nu aş fi fost un sportiv de valoare, nu aş fi avut niciodată şansa să mă întâlnesc cu aceşti oameni“, este de părere Valentin.

Financiar, sportul i-a oferit satisfacţii atât timp cât a fost în vârf. Cel mai mare câştig l-a avut după Europenele din Finlanda din 1989, când a luat bronzul. A primit un apartament cu două camere şi trei balcoane.

L-a vândut mai apoi pentru a-şi lua o casă în cartierul Şerbăneşti. Locul şase de la Jocurile Olimpice din Barcelona i-au adus 5.000 de lei. „Mai aduceam din ţările unde erau competiţii blugi, ceva electronice sau cosmetice. Le vindeam apoi în ţară şi mai scoteam un ban“, a dezvăluit Valentin.

Duel între fraţi câştigat prin abandon
Victor Rebegea are 35 de ani şi s-a apucat de lupte greco-romane la 10 ani. S-a lăsat convins de performanţele fratelui său mai mare. A strâns în cariera sa de sportiv peste 30 de medalii. Cea mai importantă este cea de bronz obţinută la Campionatul Mondial de Cadeţi din Turcia în 1993. „Am fost mulţi ani la rând prinşi în cantonamente şi am neglijat studiile. Nu am reuşit decât să terminăm câte o şcoală profesională“, spune Victor. A intrat pe saltea în 1996, la finala Campionatului Naţional de Seniori pentru a lupta cu fratele său Valentin. Amândoi concurau la categoria 52 de kilograme şi soarta a făcut să ajungă să se lupte pentru titlul de cel mai bun luptător din ţară. Au intrat amândoi pe saltea, dar Victor a ridicat mâna în semn de abandon.

Valentin a avut nevoie tot timpul de bani. Şi nu pentru că ar fi fost un om cheltuitor din fire, ci pentru că soarta l-a lovit acolo unde nu şi-ar fi dorit niciodată: în copiii săi.

„Am avut o fată care a murit la 14 ani în urma unei tumori de trunchi cerebral. Mai am un băiat care a fost diagnosticat cu tumoră la cap când avea 5 ani. A urmat foarte multe tratamente, iar acum are 11 ani şi boala a recidivat“, ne-a dezvăluit fostul internaţional o parte din greutăţile vieţii de dincolo de saltea.

În ciuda tuturor reuşitelor în lumea sportivă, cei doi fraţi au trebuit să se mulţumească după retragerea de pe saltea cu foarte puţin.

Regretă că au renunţat la studii

„Sportul de performanţă implică multe sacrificii. Atât eu, cât şi fratele meu, am fost mulţi ani la rând prinşi în cantonamente şi am neglijat studiile. Nu am reuşit decât să terminăm câte o şcoală profesională“, spune şi Victor. Amândoi şi-ar dori să predea lupte greco-romane.

Le dă acest drept miile de ore petrecute pe saltea şi în sălile de antrenamente, rezultatele remarcabile pe care le-au avut ca sportivi, dar şi carnetele de instructor pe care le-au primit după retragerea din lumea luptelor greco-romane. Cu toate acestea, Valentin merge zi de zi la fabrica de lumânări, iar Victor la firma de construcţii.

„Sportul mi-a dat glorie, dar tot sportul m-a adus aici. Sunt instructor de sport, maestru emerit al sportului, dar nu mă pot angaja nicăieri pentru că mi se spune că nu am şcoală. Oare faptul că România se mândrea cândva cu noi asta nu mai contează“, este întrebarea care îl macină zi de zi pe Valentin Rebegea, băcăuanul care a participat la două jocuri olimpice.

2 Comments

  1. CIPRIAN MANDRU spune:

    SALUT FRAZILOR AVEM VALOARE NUMAI CIND SUNTEM BUNII,.DE CE ?
    DOAMNE VIAZA NUI CORECTA

  2. john spune:

    ii cunosc pe victor si valentin de f mult timp,suntem prieteni buni,mergeam si io la sala cu ei,baieti buni muncitori,familisti,numa k romania asta de cacat nu vad valorile adevarate si nu vor sa ajute sa mearga mai departe cu CAMPIONI ADEVARATI sa se mandreasca cu MEDALII stau acolo cu toti parlamentari s dau legi k prostii si se gandesc numai la ei,nu se gandesc si l oamenii de rand k nu au un loc de munk k nu au ce sa puna la copii pe masa datortiile p luna cetrece tot mai mari si ETC., si pe langa fratii REBEGEA sunt f multi Campioni,de asta toata lumea nu mai practica sportul in romania ,merg toti in afara k acolo sunt primiti bn si le aduc medalii si premii strainilor…bafta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania