Google+

Sechelariu face bani din terenurile aflate în proprietatea Primăriei Bacău

Fostul edil a câștigat în instanță dreptul de a păstra terenurile primite în administrare de Asociața FCM Bacău în urmă cu 14 ani. Contractul cu administrația locală este valabil până în toamna lui 2012 iar Primăria spune că Sechelariu strânge anual două milioane de euro.

Chiar dacă au trecut șapte ani de când nu se mai află la cârma Primăriei Bacău, fostul edil Dumitru Sechelariu culege și acum roadele funcției ocupate timp de două mandate. Asta după ce, în perioada 1997 – 2003, Sechelariu, în calitate de primar și în baza unor hotărâri de consiliu local, a dat în administrare mai multe spații comerciale și terenuri Asociației Fotbal Club Municipal (FCM) Bacău. Aflate la acea dată pe domeniul privat al Primăriei, până în toamna anului viitor. Pretextul invocat la acea dată era de a promova și susține fotbalul băcăuan.

După ce nu a mai fost primar, Sechelariu, în calitate de acționar principal al asociației, a continuat să încaseze toți banii proveniți din chiriile pe aceste spații, sumă estimată de actuala administrație locală la aproximativ 2 milioane de euro pe an. Mai mult chiar, în urmă cu opt ani, fostul edil a cumpărat spațiul dat în administrare la Piața Sud dar și cel aflat la etajul din Piața Centrală. „Am cumpărat spațiile pentru că în acel moment a apărut o lege care îmi permitea acest lucru. Nu mai știu exact cât am dat pe ele. Cert este că Asociația FCM Bacău nu mai are în administrare decât terenul unde se află modulele din Piața Centrală și Terasa Ferometal”, a spus Dumitru Sechelariu.

Abrogarea, contestată în instanță

Fostul Primar neagă însă cu vehemență că ar încasa 2 milioane de euro în fiecare an. Omul de afaceri spune că suma nu este mai mare de 500 de mii de euro pe an. Recunoaște însă că de pe spațiile cumpărate în urmă cu opt ani mai scoate alți 500 de mii de euro pe an. „Nu știu ce calcule fac oamenii din Primăriei însă sumele lor sunt departe de realitate. Eu cheltui cu echipa aproximativ 1,3 milioane de euro pe an și am datorii cu ea de 5 milioane de euro”, a mai spus Sechelariu. Administrația Stavarache a decis, în septembrie 2009, să pună capăt beneficiilor de care avea parte Asociația FCM și a abrogat toate hotărârile emise de vechea administrație.

Asta după ce, inițial, proiectul prevedea încetarea efectelor produse de vechile hotărâri și nu abrogarea lor. „Am ales varianta abrogării pentru că încetarea efectelor unei hotărâri nu poate fi pusă în aplicare decât în anumite condiții specificate în contractul de administrare. Acele condiții nu erau întrunite. Eram sigur însă că Sechelariu va contesta în instanță hotărârea”, a spus Cristian Cojocaru, fost consilier local și președintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local Bacău în momentul când s-a votat abrogarea.

Sechelariu, stăpân până în 2012

Bănuielile lui Cojocaru s-a audeverit iar în toamna lui 2009 Sechelariu s-a adresat instanței. Anul acesta Primăria Bacău a primit însă lovitura de grație din partea fostului edil după aproape doi ani de procese. Instanța Curții de Apel Brașov a dat câștig de cauză fostului edil și a respins recursul formulat de administrația Stavarache. „Într-adevăr am pierdut procesul. Sechelariua a decis ca procesul să fie mutat la Brașov și a câștigat. În acest moment nu mai putem face nimic. Asociația FCM va continua să administreze spațiile pe care le mai are până la încheierea contractului”, a spus Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău.

Disputa continuă și după proces

Chiar dacă a pierdut procesul cu Sechelariu, Primăria Bacău este convinsă că fostul edil a pus mâna pe spațiile comerciale și terenurile pe care Asociația FCM Bacău de are în administrare în mod ilegal. „Ilegalitatea constă în faptul că o primărie, conform legii, nu poate da în administrare spații sau terenuri decât unor instituții publice sau unor persoane juridice care desfășăoară activități de binefacere”, a spus Popovici, secretarul Primăriei.

În, replică Sechelariu scoate asul din mânecă ce îi dă dreptul ca cel puțin până la sfărșitul anului viitor să mai facă rost de niște bani pentru echipa de fotbal FCM Bacău. „M-am bătut cu Primăria de la egal la egal. Dacă aș fi comis o ilegalitate eram demult jupuit”, este de părere fostul edil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania