Opinii // Învățarea prin cooperare: o metodă pentru dezvoltarea abilităților sociale și de învățare
Granturile Comenius nu mai sunt de foarte mult timp o noutate pentru cadrele didactice din România. Accesibile oricui dorește o perfecționare în adevăratul sens al cuvântului, aceste finanțări facilitează permanenta actualizare a noilor direcții spre care trebuie – sau ar trebui – să se îndrepte învățământul românesc. Baza de date Comenius – Grundtvig este extrem de generoasă prin ofertele de formare în completarea celor puse la dispoziție prin Casele Corpului Didactic sau alte instituții abilitate, responsabile cu perfecționarea continuă a personalului didactic.
Anul acesta am ales Reggio Emilia. După experiența avută în Grecia în noiembrie anul trecut, am intenționat să identific modalități și abordări noi de îmbunătățire a actului educativ. De aceea m-a atras titlul cursului care urmărește dezvoltarea abilităților sociale și de învățare prin promovarea cooperării în învățare, anulând efectele negative ale învățământului concurențial. Cooperative Learning: a method to develop social and learning skills for inclusion in educational and social context a fost cursul organizat de L’Arcobaleno Servizi în cea de-a treia sesiune, 20-24.06.2011, în Reggio Emilia, Italia. Participarea la curs a fost posibilă datorită celor două surse de finanțare obținute prin ANCPDEFP, Comenius și FSE.
Organizatorii și-au propus ca obiective:
- familiarizarea participanților cu metoda învățării prin cooperare;
- observarea unor contexte educaționale și sociale în care se aplică această metodă
- proiectarea unor contexte proprii de învățare
- crearea unui climat pozitiv care să stimuleze învățarea
Acest stagiu de formare a reprezentat oportunitatea de a intra în contact cu profesori din alte țări și cu sisteme diferite de învățământ. Colaborarea cu profesori din Norvegia, Danemarca, Spania și Italia adus la identificarea unor puncte comune, lucru benefic pentru eventualele colaborări pe viitor. Ținta o reprezintă, în general, dezvoltarea unor proiecte multilaterale care să permită schimburi eficiente de experiență în domeniul educației, dar, mai important, implicarea activă a elevilor. Accesul direct la informații provenind de la instituții abilitate, cum este cazul L’Arcobaleno Servizi, comunicarea într-o limbă de circulație internațională, utilizarea competențelor TIC sunt alte beneficii ale unui astfel de curs.
În general, prima întrebare adresată unui participant la o activitate de formare în cadrul Comenius este legată de felul în care aceasta asigură îmbunătățirea abilităților de predare. Învățarea prin cooperare nu mai este un concept nou în didactica românească, dar nu este un concept atât de ușor aplicabil, datorat și sistemuli de învățământ diferit. Cu toate acestea, cunoștințele dobândite în urma cursului, vor influența, în mod pozitiv, cu siguranță, modul de predare, de lucru cu elevii, dar și cu propriii colegi, întrucât se încurajează interdisciplinaritatea, oferindu-se o viziune de ansamblu asupra conceptelor care pot fi privite, astfel, din perspective diferite.
Conștientizarea unor noi metode de lucru sau abordarea diferită a unor metode deja folosite în procesul de predare – învățare – evaluare s-a realizat prin implicarea efectivă a tuturor participanților în activitățile derulate. Faptul că am jucat rolul pe care în mod obișnuit îl are elevul, ne-a ajutat să înțelegem mult mai bine care sunt avantajeșle, dezavantajele, oportunitățile și capcanele aplicării unor astfel de metode, iar discuțiile care au urmat activităților au fost eficiente în stabilirea unor direcții de urmat. Partea teoretică a fost dublată de cea practică, esențială pentru abordarea unui astefel de subiect. În plus, am avut ocazia, prin vizitele organizate în afara orelor de curs, să cunosc în detaliu ce reprezintă Reggio Emilia pentru învățământul italian și nu numai.
Niciodată nu poți spune că ți-ai încheiat cu adevărat ucenicia, astfel că orice prilej ți se oferă, trebuie transformat într-o experiență care să-ți îmbogățească modul de a gândi și de a acționa, felul în care îți poți folosi cu maximă eficiență cunoștințele dobândite.
Prof. Diana Ruxandra David
Liceul cu Program Sportiv, Bacău