Google+

VIDEO Urşii au invadat Bacăul

Roxana Georgiana Hanganu (5 ani) este cel mai mic membru al trupei de ursari, venită la Bacău la Alaiul datinilor şi obiceiurilor. „Este primul an când particip la un asemenea festival. Blana de urs are 5 kilograme. Este grea dar îmi place. Nu am venit singură, ci însoţită de tata care în ceată are rol de ursar. Şi mama ştie să joace ursul, însă acum a rămas acasă”, a afirmat fetiţa.

La polul opus cel mai în vârstă ursar este Gheorghe Vartolomei (56 de ani), care afirmă că a îmbrăcat prima oară blana de urs la 9 ani.

Ceata cuprinde 20 de oameni îmbrăcaţi în blană de urs, 40 de irozi, 20 de toboşari şi 15 ursari. „Ceata are o vechime de peste 200 de ani şi noi, cei tineri, vrem ca această tradiţie să dăinuie. De la şase ani ştiu să joc ursul. Toţi bărbaţii din familia mea au făcut acest lucru” a afirmat Mihai Ion (22 de ani), şeful trupei din Dofteana.

Mai multe fotografii aici.

16 „frumoşi” din comuna Balcani au încins dansuri în centrul oraşului. Cele 11 cântece pe care le interpretează au o vechime pe care niciun membru al trupei nu o poate preciza. Sunt îmbrăcaţi în costume populare lucrate manual de femeile din sat, iar bundiţa şi cizmele sunt „garnisite” cu clopoţei. „Fiecare membru al trupei are zeci de clopoţei pe el. Noi avem costumele de la mame şi de la bunici. Totul e cusut de mână, nimic nu e imprimat artificial”, au afirmat Petru Popa (20 de ani) şi Cătălin Luca (20 de ani), şefii trupei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania