Opinii // Gänserndorf, orașul gâștelor…

… şi al artelor pentru o săptămână în care elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” au participat  la prima întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius  ”Learning Europe by Arts”, finanţat de ANPCDEFP, proiect care se desfăşoară în perioada 2011-2013.
Gänserndorf este un orășel micuț lângă Viena, Austria, cu puțini locuitori, dar foarte ospitalieri și dornici de a cunoaște cât mai multe informații despre tot ceea ce este nou. În limba germană „gänsern” înseamnă „gâște”, iar „dorf” înseamnă „sat” – de aceea prin oraș erau plasate foarte multe gâște diferit colorate pentru a-l individualiza.

Majoritatea familiilor gazdă locuiau în Gänserndorf (de asemenea, și familia la care am locuit pentru o săptămână, împreună cu colega mea, Ioana Andrioaie).
Elevii, profesorii, părinții erau niște persoane călduroase, cu abilități de comunicare în limba engleză deosebite,  spirit de echipă foarte bun, noi integrându-ne foarte ușor în cercul lor. M-a impresionat foarte mult faptul că toţi valorau arta si creativitatea. Când am ajuns în casa lor erau deja pregătiți de Crăciun cu foarte multe decorațiuni, deși mai erau patru săptămâni până la această sărbătoare; ne-au explicat că în fiecare week-end, cu o lună înainte de începerea sărbătorii nașterii lui Hristos se aprinde câte o lumănare, pentru ca în seara de Ajun, toate cele patru lumânări să fie aprinse. Cât am locuit acolo, m-am simțit ca în sânul unei familii adevărate, deoarece erau foarte uniți și transmiteau multă căldură și dragoste (aveau atât de  multe fotografii cu familia, prietenii, răspândite prin toate colţurile casei, iar la intrare era o tăbliță pe care scria „We are a family!!”).
Orășelul, chiar dacă este mic, are o biserică catolică mare și frumoasă chiar în centru. Şcoala gazdă, în care s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectul – BHAK BHAS Gänserndorf  e impresionantă. Foarte modernă, având multe laboratoare dotate cu calculatoare și laptop-uri, ajutându-i pe elevi şi profesori să realizeze lecţii interesante cu ajutorul noilor tehnologii, astfel captându-li-se atenţia mai mult decât într-o lecţie clasică.
De-a lungul perioadei petrecute în acest orăşel, am descoperit prin intermediul activităților din cadrul proiectului multe lucruri legate de arta din Austria, de cultura şi tradiţiile lor, am legat prietenii cu elevii din toate țările participante.
Această întâlnire de proiect a fost o experință de neuitat, care m-a ajutat să îmi îmbunătățesc  comunicarea în limba engleză, să leg prietenii, să socializez, să învăț cu adevărat ce este spiritul de echipă şi să aflu cum arta poate fi o “punte” între elevi şi profesori din spaţii şi culturi diferite.
Todirașc Ioana-Andreea – cls. a XI-a – Colegiul Național „Ferdinand I”, Bacău

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *