Opinii // Lecţii despre Europa prin artă

Learning Europe by Arts. Pe scurt.. LEA… un proiect care se desfăşoară timp de doi ani şi din echipa căruia fac parte. Elevii şi profesorii de la Colegiul unde sunt elevă au posibilitatea, datorită finaţării ANPCDEFP să participe la activităţile din cadrul proiectului, alături de elevi şi profesori din cinci ţări europene: Norvegia, Austria, Franţa, Spania şi Portugalia.
Prima întâlnire a proiectului (ce a avut loc în Gänserndorf, Austria) a fost considerată un success din toate punctele de vedere. Cum a început? Cu binecunoscutele ice-breaking activities care ne-au oferit oportunitatea de a ne cunoaşte mai bine cu colegii din celelalte ţări,  înainte de a desfăşura activităţile propuse, înainte de a lucra efectiv  în  cele câteva workshopuri, acţionând ca o adevărată echipă.
Toţi elevii implicaţi în proiect au avut de lucrat la câte un workshop. Workshopul la care am participat a fost platforma Moodle a proiectului, cu care eram deja familiarizată datorită doamnei profesoare de informatică Liliana Ursache şi la care am colaborat cu Andreea Todiraşc, o altă elevă a Colegiului Naţional “Ferdinand I”, participant ca mobilitate la prima întâlnire de  proiect. Cu ajutorul acestei aplicaţii toţi membrii proiectului din ţara noastră şi din ţările participante au avut posibilitatea de a-şi exprima ideile referitoare la această întâlnire, ceea ce mi se pare cu adevărat o realizare, dat fiind faptul că spaţiul acesta este alocat special proiectului, prin urmare fiecare persoană în parte îşi va putea expune părerea. De asemenea, am învăţat să folosim Photostory, un program care permite postarea de fotografii şi înregistrarea de replici, pentru conturarea mai eficientă a ideilor prezentate.
Tema acestui proiect este arta. Este greu, într-adevăr, să aleg un singur artist sau o singură personalitate care m-a influenţat. Cei care au avut un impact deosebit  asupra mea au fost Hermann Nitsch şi Egon Schiele. Nitsch este artistul cunoscut pentru operele sale “sângeroase”. El îşi construieşte arta într-un adevărat ritual, cu ajutorul sângelui, al animalelor sacrificate, dar apreciez realismul cu care acest artist priveşte lumea, apreciez senzaţia de efemeritate data de operele sale. Pe de altă parte, Schile are o gândire complexă. Nu se teme să se afişeze în diferite ipostaze, în operele sale observându-se, în special, eliberarea de constrângeri.
Am avut, ca mobilitate în cadrul proiectului multiple benefecii: în primul rând, lingvistice, exersând limba engleză şi germană în context variate, autentice. În al doilea rând, abilităţile interpersonale pe care le-am dobândit având această experienţă, mă vor ajuta enorm în viitor. Apoi contactul cu altă cultură, apropierea de un alt sistem educaţional, observarea relaţiei dintre copii, părinţi şi cadre didactice, toate acestea m-au ajutat în autoevaluare, atât ca elevă, cât şi ca persoană, în societate.

Andrioaie Ioana – Clasa a XI-a – Colegiul Naţional “Ferdinand I”, Bacău

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *