Google+

VIDEO Taxă pentru paznici inexistenţi la Săuceşti

Aproximativ 2.000 de familii din Săuceşti achită anual o taxă de 40 de lei, pentru paza comunei.

Oamenii nu înţeleg nici ce se face cu aceşti bani şi nici care este temeiul legal conform căruia sunt încasate sumele. Decizia a fost luată în urmă cu şase ani, însă anual ea a fost reînoită şi este valabilă şi azi.

Ba mai mult, în ultima şedinţă de Consiliu Local, din luna decembrie a anului trecut, primarul Costinel Ştefăniţă Manea a propus consilierilor locali aprobarea noii sume, care a fost votată rapid.

“Noi plătim aceşti bani de mai mulţi ani şi niciodată nu am înţeles pentru ce. Că niciodată nu văd pe nimeni să patruleze pe străzi sau să prindă vreun hoţ. Acum câţiva ani, erau doi paznici, care mai umblau noaptea pe străzi. Acum, nu mai e nimeni. Însă, banii tot îi dăm”, a afirmat Maria Cârlan (67 de ani) o localnică.

Cine nu achită, penalizări

Alţi săteni se tem că dacă nu achită anual banii către bugetul local, curg mai apoi penalizările. “Eu plătesc la timp, că apoi apar penalizările şi nu vreau să mai dau şi bani în plus. Niciun paznic nu văd prin comuna asta, nici ziua şi nici noaptea. Ni se cer banii la un loc cu celelalte dări şi noi îi dăm. Asta e!”, a afirmat Petru Afrenţoaie (53 de ani), un alt localnic al comunei Săuceşti.

“Ni s-a zis că e o taxă obligatorie şi că trebuie să o plătim. Atunci când achităm impozitul ni se ia şi taxa de pază”, a afirmat Beculai Măciucă (48 de ani), un alt locuitor al comunei.

“Cu banii ăştia, plătesc poliţiştii comunitari”

În replică, edilul Manea nu vede nicio neregulă în încasarea acestor bani şi afirmă că totul se face conform legii. El afirmă că are în comună şi pază obştească, şi pază făcută de Poliţia Primăriei şi că aceşti angajaţi trebuie remuneraţi. Susţine că există doi paznici care – spune el – patrulează pe uliţele a două dintre satele din comună însă recunoaşte că alte trei sate au rămas fără pază. “Am decis să mai angajez alţi doi poliţişti comunitari. Însă, acum angajările sunt blocate, şi prin urmare urmează să iau prin transfer un poliţist din Bacău. Pe un altul, l-am transferat deja la Primăria noastră. Este bine să pun paznici de aştia, în uniformă, că alt respect impun în faţa sătenilor”, a declarat primarul din Săuceşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania