Primăria Bacău şi-a tras site de „bani gata”, la un preţ de cinci ori mai mare

11 mii de euro. Aceasta este suma scoasă din bugetul local de către Primăria Bacău, pentru o nouă imagine a siteului deja existent. Portalul municipalității are acum în plus module facebook şi de traducere automată, starea vremii şi o nouă culoare. Deşi primaria a solicitat, conform caietului de sarcini, un „nou site care sa includă noile aplicaţii apărute” lipsesc, în schimb, câteva opțiuni esențiale: urmărirea fluxului de știri prin feed RSS (n.r – ce permite livrarea de noutăţi instant) și analiza numărului de vizitatori.

Construcţia portalului a fost realizată de firma Loading Media din Baia Mare, iar reprezentantul pe Bacău este chiar Ștefan Bogdan Stanciu (24 de ani), vicepreședintele Organizaţiei Judţene a Tineretului Național Liberal (TNL), adică coleg de partid cu edilul Romeo Stavarache. Firma nu a participat la licitație, iar banii au fost dați prin atribuire directă: 9.315 euro, la care se mai adaugă TVA. S-a ajuns în final la 11.000 de euro. Loading Media a făcut și situl pnl.ro, aflat la acelaşi IP şi pe acelaşi server cu siteul primariei bacauane.

Specialiștii spun că prețul e umflat

Specialiștii în domeniul construirii de situri afirmă că prețul este uriaș și că banii plătiți de edilii băcăuani nu se justifică. “Siteul valorează, la preţul pieţii, maxim 2.500 de euro, chiar mai puţin. Lucrăm de șapte ani în acest business şi ştim cum se procedează în afacerile cu statul. Portalul Primăriei Bacău nu are funcţionalitate, prezintă erori, pare să fie făcut doar pentru a încasa banii. Cel mai ciudat e că nimeni nu pare interesat să măsoare audienţa şi că toate formele de urmărire a fluxului web (n.r. – noutăţile postate) au fost eliminate”, a declarat Cosmin Daraban, marketing manager la firma Silk Web, una dintre cele mai importante firme de web design din România.

Nici reprezentanţii Kenno Media, cei care au realizat inclusiv siteurile oficiale ale celebrului “Central Park” din New York, dar şi a firmelor Mercedes sau Lotto în România, nu par convinşi de valoarea investiţiei. “Daca veţi trimite mailuri la toate firmele de webdesing importante din România veţi primi oferte cuprinse între 600 şi 1.200 de euro pentru un site de primărie. Cam asta e valoarea în piaţă. Nu ştiu exact ce baze de date sunt în spatele acestui site sau dacă s-au creat logouri personalizate dar, cu toate îmbunătăţirile posibile, nu poate sări de 2.000 de euro”, a spus Dan Ilie, reprezentant Kenno Media.

Realizarea siteului unei primării costă 1.000, maxim 2.000 de euro. Cele mai complete siteuri făcute de firme de web design sunt cele ale magazinelor virtuale, care se realizează cu 2.500 de euro maxim. Până la 11.000 de euro, e cale lungă”, a declarat Răzvan Ceană, webdesigner la firma XTERR IT Consulting din Bucureşti.

”Sunt doar un agent de vânzări”

Reprezentantul pe Bacău al firmei din Baia Mare, Ștefan Bogdan Stanciu, afirmă că funcția sa de șef la TNL nu a influențat cu nimic obținerea contractului cu Primăria și este convins că siteul își merită toți banii. Recunoaște, în schimb, că a fost ”agentul de vânzări” în tranzacție. “Nu eu am facut siteul. Eu am fost doar agentul de vânzări în această tranzacţie, iar contractul a fost semnat direct de şefii de la Baia Mare. Nu are legătură cu faptul că sunt vicepreşedinte la TNL Bacău. Siteul are un alt design dar şi îmbunatăţiri multiple. Rolul meu acum este să învăț câțiva angajați ai primăriei cum se postează informații. Noi ne axăm în principal pe primării şi vom trimite lunar un raport privind audienţa platformei”, a spus Stanciu.

Ionuț Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău, susține că prețul de 11.000 de euro este stabilit de el și este corect. „Preţul siteului a fost stabilit de purtătorul de cuvânt, adică de mine. Asta, după ce am consultat oferta de pe piaţă. I-am ales pe cei mai ieftini. Așa se face și banii se justifică”, a declarat Tomescu.

Siteul Academiei Române, de patru ori mai ieftin

Loading Media va reconstrui şi siteului Academiei Române, contra sumei de 11.000 de lei şi a Universităţii din Piteşti cu 12.700 lei.

Alte primării de comune au plătit aceleeaşi firme între 5.100 şi 8.400 de lei (Asău). Siteul Primăriei Hemeiuş este foarte asemănător cu cel al municipiului Bacău. Viceprimarul Ioan Gălățeanu, viceprimarul comunei, afirmă că s-au alocat pentru portal 8.000 de lei.

 

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.