Sorin Lucaci, organizator BookLand: „Îi urmăm pe toţi iubitorii de carte, oriunde s-ar afla”

– Cum şi când a luat naştere Caravana BookLand?

Sorin Lucaci: BookLand a luat naştere în anul 2011, ca o alternativă viabilă la târgurile de carte existente deja pe piaţa românească, iar in 2012 se poziţioneaza drept cel mai de anvergură proiect de acest gen, atât din punctul de vedere al acoperirii geografice, cât şi al duratei. Suntem prezenţi anul acesta în 39 oraşe – am pornit la drum pe 6 Martie şi ne oprim abia pe 24 Decembrie 2012 – iar în fiecare oraş poposim câte 6 zile, cu mici excepţii, în Bucureşti şi Constanţa am stat două săptamâni. Este un concept unic in România: târg urban de carte, organizat în centrele comerciale din marile oraşe. Coborând cartea din turnul de fildeş, motto-ul după care se ghidează este: „BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheamă, ci îi urmează!”

– Ce reprezintă în esenţă acest târg de carte?

Sorin Lucaci: BookLand este un târg inedit, atipic, neconvenţional, un târg pe care, vreau să cred, şi l-au dorit mulţi români. Este o caravană care străbate 39 de oraşe ale ţării, timp de 42 de saptămâni şi care suplineşte atât absenţa celorlalte târguri de profil, cât şi  lipsa fizică a librariilor din ţară, multe desfiinţate sau intrate în insolvenţă în ultimii ani, atât din cauza crizei, cât şi din cauza scăderii apetitului românilor pentru lectură. Din acest motiv am creat şi o librărie online (www.book-land.ro) care să rămână conectată în permanenţă la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oraş al ţării. Cititorii isi pot comanda titlurile dorite şi prin intermediul acestei librarii virtuale.

Este al doilea an de caravană, de periplu prin toată ţara. Ce aduce inedit şi atractiv acest târg în comparaţie cu celelalte (Gaudeamus, Bookfest etc.), dar şi în raport cu librăriile? Care îi sunt obiectivele principale?

Sorin Lucaci: În plus faţă de celelalte târguri aducem tocmai această noutate, faptul că încercăm să acoperim o mare suprafaţă din teritoriul ţării, să-i urmăm pe toţi iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei şi evenimentele organizate în cadrul târgului, zic eu, fac diferenţa. Caravana BookLand organizeaza in fiecare oras unde poposeste, multe evenimente artistice si culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expoziţii de pictura şi sculptura, momente artistice realizate de copiii de la Scolile Populare de arta, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de arta, tineri actori de la teatrele de papusi, etc. Iar în raport cu librăriile existente, încercăm prin calitatea si diversitatea titlurilor prezentate să facem această diferenţă. Pe parcursul Caravanei BookLand prin ţară, am avut ocazia de a cunoaşte oameni minunaţi, dornici să ne ajute în demersul nostru cultural de mediatizare şi promovare a cărţii. Poeţi, prozatori, critici literari, pictori, preşedinţi de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artiştilor Plastici din România.

Cum vi se pare piaţa de carte din România? Cum se descurcă editurile în aceste vremuri?

 Sorin LucaciPiaţa de carte din România este insuficient structurată şi valorificata. Este o piaţă cu potenţial, în continuă mişcare, editurile fac eforturi disperate pentru a-si conserva resursele şi portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste această perioadă foarte dificila din punct de vedere financiar. Din păcate industria cărţii din România nu este la fel de profitabilă precum cea din ţările dezvoltate: Germania, Franţa, Anglia. Iar criza financiară a atins fără doar şi poate şi domeniul cartii. Putem spune cu siguranţă că piaţa de carte din România este în declin, si asta se reflectă şi în activitatea târgurilor de profil.

În ce oraşe aţi avut cele mai bune vânzări, cel mai mare succes?

Sorin Lucaci: Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Braşovul. Într-adevăr este un oraş turistic şi asta s-a văzut în numărul foarte mare de vizitatori care au strabatut Piaţa Sfatului. După Brasov, aş putea să menţionez într-un fel de top, Timişoara, Bucureşti, Cluj, Constanţa.

– Sunt si evenimentele adiacente târgului de carte: dezbateri culturale, lecturi publice, spectacole ş.a.m.d. Câte acţiuni de acest fel au loc într-o stagiune?

 Sorin Lucaci: Nu am reuşit să le număram, mai ales că nu am închis stagiunea 2012, dar cred că de ordinul sutelor.

– Ce aşteptari aveti de la publicul cititor din Bacău?

Sorin Lucaci: Ne aflăm pentru prima data cu caravana BookLand la Bacău, şi cum se spune în fotbal, „sperăm să facem o figura frumoasă”, să satisfacem dorinţa de lectura a băcăuanilor, speram să nu-i dezamăgim. Venim cu peste 9000 de titluri de la peste 70 de edituri, deci o ofertă consistentă de carte, muzica, film si jocuri. Îi aşteptăm pe booklanderii băcăuani la Arena Mall, de marţi, 2 octombrie, pâna duminica, 7 octombrie, cu promotii, concursuri, momente artistice si culturale si multe alte surprize.

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *