Seminar „Young Europeans in Digital Era”

Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău a organizat seminarul Young Europeans in Digital Era, în cadrul programului Tineret în acțiune SMYLE (Social Media & Youth – Learning for Emplyoment), în parteneriat cu GEYC (Group of  the European Youth for Change) miercuri, 27 noiembrie 2013, în amfiteatrul colegiului, începând cu ora 13.00.

Principalul obiectiv al acestei activități cu rol informativ-formativ constă în creșterea gradului de conștientizare privind importanța competențelor digitale în rândul tinerilor de 15-30 de ani din România în vederea inserției pe piața muncii. Numeroase statistici, articole, note, informări emise de instituţii avizate subliniază această nevoie acută.

Rata de șomaj în rândul tinerilor reprezintă una din cele mai mari probleme la nivelul Uniunii Europene. In prezent, 24% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani nu au un loc de muncă. Germania şi Austria au cea mai mică rată de șomaj în rândul tinerilor, cu 7,6%. La polul opus se situează Spania şi Grecia, cu 55.9%, respectiv 59.1%. În România, rata șomajului în rândul tinerilor este de 22.2%, faţă de 6.7% rata de șomaj generală, conform datelor Eurostat.

Prin urmare, chiar există o problemă a cărei rezolvare stă în puterea tinerilor de a schimba ceva. Dacă înţelegem din timp ce abilităţi sunt necesare pentru a inserţia rapidă şi eficientă pe piaţa muncii, am reuşi nu doar să schimbăm statisticile, ci am reuşi să ne facem vieţile mai frumoase, să fim împliniţi, să devenim factori activi în societate.

În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme/aspecte: prezentarea specificului Permisului European de Conducere a Computerului (ECDL– European Computer Driving Licence – Colegiul Național „Ferdinand I” fiind centru acreditat ECDL); Cariere de succes în IT; Netiquette (Codul bunelor maniere pe internet), proiecția unor fragmente din scurtmetrajul Fața galbenă care râde și din materialul multimedia Pay Attention. Au fost prezenți profesorii de informatică și TIC ai școlii care au transmis elevilor participanţi mesajul privind necesitatea unei permanente preocupări pentru învăţare și pentru formarea de competenţe variate (inclusiv cele digitale). Elevii, profesorii, invitații care au fost prezenți la eveniment au realiyat importanța formării și dezvoltării comeptențelor digitale în secolul al XXI-lea.

Prof. dr. Mihaela Chiribău-Albu, coordonatorul evenimentului

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.