Google+

Ce trebuie sa ştiţi când depuneţi o cerere cu valoare redusă

Probele

Probele in procedura cererilor de valoare redusa sunt in principal inscrisuri, explicatii ale partilor, cu posibilitatea pe care o are instanta sa incuviinteze si alte probe, daca cheltuielile cu administrarea acestora nu ar fi vadit excesiva.

In ordonanta de plata, daca ar aparea posibilitatea administrarii unor alte probe in afara de inscrisuri si lamuriri, instanta este obligata sa respinga cererea.

Termenul de solutionare

In cazul procedurii privind cererile de valoare redusa termenul de solutionare poate varia usor in functie de actele care se cer comunicate, de eventualele lamuriri de care ar avea nevoie instanta, de cererea reconventionala daca este formulata de parat, dar se poate estima o durata de aproximativ 90 de zile.

Pentru ordonanta de plata exista prevederi exprese pentru incadrarea termenului in 45 de zile de la sesizarea instantei, dar in calculul acestui termen nu intra perioada necesara pentru comunicarea actelor de procedura si intarzierea cauzata de creditor, inclusiv ca urmare a modificarii sau completarii cererii.

 

Procedura de solutionare

Procedura cererilor de valoare redusa nu presupune de regula citarea partilor si dezbateri in contradictoriu, fiind in esenta o procedura scrisa care se desfasoara in camera de consiliu.

Ordonanta de plata se deruleaza cu citarea partilor, in sedinta publica.

Efectul caii de atac

In ambele proceduri calea de atac nu este suspensiva de executare, partea interesata putand obtine suspendarea executarii silite cu dare de cautiune.

Cautiunea este fixa, de 10% din valoarea obiectului contestat in procedura privind cererile de valoare redusa, iar in ordonanta de plata, cuantumul cautiunii va fi fixat de instanta.

Cea mai importanta deosebire dintre cele doua proceduri speciale priveste efectele hotararii de respingere sub aspectul autoritatii de lucru judecat. In timp ce incheierea de respingere a cererii de ordonanta nu impiedica introducerea unei noi cereri, hotararea prin care se respinge cererea de valoare redusa evoca fondul pretentiei deduse judecatii.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania