VIDEO Ioachim Băcăuanul a fost huiduit de sute de credincioşi la o înmormântare

ignat ioachimPreasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a plecat de la o înmormântare huiduit de sute de oameni, sub protecţia poliţiei. Secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat s-a erijat în „bodyguardul” Preasfinţitului şi a agresat cu brutalitate reporterul ziarului „Adevărul”.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, pe numele său de mirean Ilie Giosanu, însoţit de alţi trei clerici de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a „descins” astăzi, în urmă cu câteva ore, dintr-un luxos Audi A8 în mijlocul sătenilor din Cernu, comuna băcăuană Poduri. Motivul oficial a fost acela de a sluji la căpătâiul unei femei de 85 de ani, decedată în urmă cu o zi. Oamenii susţin că, de fapt, Presfinţitul ar fi dorit să anunţe întrega comunitate că Irinel Andronache, preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cernu, de 13 ani, nu mai este duhovnicul localnicilor şi că în lăcaşul religios va urma să slujească un alt preot.

Surpriza a fost una de proporţii deoarece sute de săteni, femei şi bărbaţi, s-au adunat în jurul maşinii luxoase cu geamuri fumurii cu care a venit Preasfinţitul Ioachim şi l-au luat la întrebări în plină stradă. Deranjat de întrebările acuzatoare directe ale sătenilor, referitoare la şpăgile pretinse de la preoţi pentru acordarea de parohii, vicarul arhipiscopiei, Ioachim Băcăuanul, s-a urcat în maşina de lux şi a plecat în mare grabă, escortat de poliţişti. „Noi nu avem nici ce mânca, suntem nişte oameni săraci. De unde are Ioachim atâţia bani pentru o asemenea maşină? Ia şpăgi! Ne sfidează cu luxul ăsta!”, a strigat din mulţime Maria Amariei (68 de ani). Totul a început în urmă cu aproximativ două luni, când preotul Irinel Andronache, paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, a primit o hârtie de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin care era înştiinţat că nu va mai avea voie să slujească.

„Nu mi s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care trebuie să părăsesc această biserică. Nu există niciun argument pentru decizia înmânată de Arhiepiscopie. Vreau să ştiu şi eu motivul pentru care trebuie să plec, cu ce am deranjat”, a afirmat preotul Irinel Andronache. Extrem de deranjaţi de opulenţa afişată de mai marii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, sătenii au făcut zid în jurul preotului Andronache şi au iscat o adevărată răscoală. „De când a venit în satul nostru, nu a ştiut decât să muncească. El a refăcut biserica şi la orice oră aveam nevoie de el, preotul era prezent”, a afirmat Constantin Vataman (76 de ani), un sătean din Cernu. „Este preotul nostru şi nu va pleca niciodată de aici. Noi nu îl lăsăm să ne părăsească. Nu primim pe nimeni în loc”, a strigat Maria Amariei (68de ani), o altă săteancă. „Un om corect! Foarte corect! Nu ne cerea bani, aşa cum am auzit că fac alţi preoţi. Intră cu smerenie şi bun simţ în casele noastre”, a afirmat Anica Creţu (63de ani) din Cernu. Cezar Teriş, de 64 de ani, nu înţelege de ce trebuie să plece părintele Andronache. „E un preot bun, cu har. Să spună Ioachim unde a greşit! De ce să-l schimbe?”, strigă săteanul în gura mare.

Ciprian Ioan Ignat, „popa smardoi” de la dreapta lui Ioachim

Vizibil deranjat de prezenţa presei la răscoala îndreptată împotriva şefului său, Secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat (42 de ani) s-a îndreptat hotărât spre reporterul ziarului „Adevărul”, a lovit cu o mână aparatul foto cu care se filma şi cu cealaltă l-a împins cu putere. La câteva ore după incident, secretarul Ignat a fost contactat de ziariştii de la „Adevărul” pentru a-şi spune punctul de vedere. „V-am spus doar să vă daţi la o parte”, a minimalizat la maxim gestul său neortodox, după care a închis brusc telefonul.

Secretarul eparhial Ignat este diaconul lui Ioachim Băcăuanul şi ocupă funcţie în administraţia Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului, deşi se află la a doua căsătorie, lucru interzis printr-o hotărâre a Sfântului Sinod. În plus, Ciprian Ioan Ignat, împreună cu cea de-a doua soţie, sunt pe lista abonaţilor la banul public, fiind consultanţi ai lucrării „Bacău. Acasă la creştini”, pentru care Primăria Bacău a plătit suma de 80.000 de euro.

Ciprian Ioan Ignat (foto dreapta) a fost acuzat şi în urmă cu un an de către Cristian Călin, student de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, că l-ar fi agresat în incita Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului.

Opulenţă pe numele personal

Pe lângă mai multe maşini de lux înmatriculate pe Arhiepiscopie, Presfinţitul deţine pe numele său personal, de Ilie Giosanu, un jeep Dodge, un Wolkswagen Transporter şi un Citroen Xantia. Aceasta cu toate că acesta este călugăr şi este obligat, conform normelor bisericeşti, să accepte sărăcia de bună voie.

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.