Google+

Arbitrajul şi hotărârea arbitrală în 2014

Arbitrajul este, asa cum s-a mai spus, o justitie privata, in care partile au facultatea de a stabili o procedura simplificata de solutionare a conflictelor (nota 1). Trasatura dominanta a procedurii de arbitraj o reprezinta asadar, libertatea partilor, ele fiind libere sa aleaga sau nu aceasta cale, sa stabileasca regulile de procedura arbitrala, sa nominalizeze arbitrii, sa stabileasca locul arbitrajului etc.

HOTARAREA ARBITRALA

Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie pentru parti. Ea poate fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare (nota 1), dar nu pentru motive care vizeaza fondul cauzei, ci doar pentru exceptiile procedural prevazute in art. 608 din Noul Cod de Procedura Civila.

Instanta competenta sa judece actiunea in anulare este curtea de apel in circumscriptia careia a avut loc arbitrajul. Hotararea curtii de apel de admitere a actiunii in anulare este supusa recursului.

Hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.( art. 615 din Codul de procedura civila ) (nota 2)

(nota 1) Inalta Curte de Justitie si Casatie a stabilit ca, in situatia in care partile au decis prin clauza compromisorie sa supuna litigiul dintre ele, Regulilor arbitrale ale Camerei de Comert si Industrie Paris, dar au stabilit totodata si ca legea aplicabila contractului este legea romana, devin aplicabile prevederile din Codul de procedura civila roman referitoare la arbitraj. Potrivit art. 609 Codul de procedura civila, partile nu pot renunta prin conventia arbitrala la dreptul de a introduce actiunea in anulare impotriva hotararii arbitrale, renuntarea la acest drept putandu-se face doar dupa pronuntarea hotararii arbitrale. Intrucat, parata arbitrata nu a inteles sa renunte expres la dreptul sau de a cere desfiintarea hotararii, respingerea ca inadmisibila a actiunii in anulare promovata este fara fundament legal (Decizia 470/2012, sectia a II a civila, www.romanianarbitration.ro.)

(nota 2) Aceasta prevedere, menita sa dea expresie obiectivului de solutionare mai rapida a litigiilor, reprezinta o noutate in raport cu reglementarea anterioara care stipula obligativitatea investirii cu formula executorie a hotararii arbitrale in vederea punerii sale in executare.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania