Google+

Cum scapi de taxa de reziliere a contractului cu Orange, Vodafone și Cosmote

Marii operatori de telefonie mobila din Romania impun clientilor mai multe conditii in cazul in care acestia vor sa renunte la contracte inainte de termenul de expirare, inclusiv plata unor taxe de reziliere. Considerate abuzive, trebuie sa stii ca de aceste taxe poti scapa. Vezi ce spun specialistii”:

“In primul rand aceasta taxa este o clauza abuziva. In practica, lucrurile stau simplu: operatorul trebuie anuntat din timp de faptul ca vrei sa denunti contractul incheiat, si anume cu 30 de zile inainte de perioada de la care vrei sa inceteze serviciul”, sustine avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

El arata ca daca procedura notificarii e similara la cei trei operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata (Orange, Vodafone, Cosmote), tarifele de reziliere difera, desi legea e aceeasi pentru toti.

Cand poti renunta la abonamentul Orange

Clientii Orange trebuie sa stie ca pot rezilia contractul de telefonie mobila in cazul in care considera ca operatorul nu a respectat parametrii de calitate. Rezilierea se face in scris, printr-o notificare transmisa cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data rezilierii.

Totodata, denuntarea unilaterala din partea clientului este posibila doar in anumite situatii, si anume:

– la expirarea perioadei mentionate in oferta comerciala care a stat la baza incheierii contractului, cu acordarea unui preaviz de minimum 30 de zile, prin scrisoare recomandata cu dovada de primire si cu conditia achitarii tuturor datoriilor catre Orange Romania;

– daca se majoreaza tarifele abonamentului Orange contractat;

– ca urmare a decesului clientului;

– in orice alte cazuri prevazute in mod expres in prezentul contract sau in lege.

Operatorul de telefonie mobila, precizeaza ca, in cazul in care consumatorul denunta contractul inainte de perioada minima contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta in oferta speciala, va fi obligat la plata de despagubiri. Acestea consta in contravaloarea abonamentului contractat inmultit cu numarul de luni ramase pana la expirarea perioadei minime contractuale.

In vederea exercitarii dreptului la denuntarea unilaterala a contractului de catre consumator, Orange pune la dispozitia formulare standard, care pot fi gasite in magazinele Orange Romania.

Denuntarea unilaterala se poate face, insa, si verbal. Totusi, Orange precizeaza ca nu poate fi garantata protectia clientului impotriva abuzurilor care pot aparea in legatura cu denuntarea contractului in acest mod.

150 euro despagubiri la Vodafone, daca incetezi contractul inainte de termen

Clientii Vodafone pot solicita incetarea prezentului contract printr-o notificare adresata Vodafone, cu 30 de zile inainte de data de la care doresc incetarea contractului. Notificarea se face sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.

La incetarea contractului si dezactivarea cartelei SIM, clientii se obliga sa achite toate datoriile catre Vodafone, dar si o despagubire suplimentara pentru incetarea contractului inainte de termen, in cazul in care au beneficiat de oferte promotionale.

Astfel, clientul care solicita incetarea contractului inainte de durata minima, datoreaza o despagubire egala cu valoarea prejudiciului cauzat. Insa, prejudiciul se calculeaza pornind de la suma de 150 euro. In cazul in care clientul a achizitionat la activare un telefon compatibil UMTS/Vodafone Internet on Your Mobile (IOYM) subventionat, valoarea despagubirilor se calculeaza pornind de la suma de 270 euro, durata minima contractuala si numarul de luni ramase pana la expirarea duratei contractuale.

Despagubiri de pana la 800 lei pentru denuntarea abonamentului la Cosmote

Si la Cosmote denuntarea abonamentului din partea consumatorului se face prin notificare scrisa, intr-un termen de cel putin 30 de zile inainte de data de la care se doreste incetarea serviciilor. Insa, clientul trebuie sa-si achite integral sumele datorate in baza contractului incheiat.

Daca abonamentul este denuntat inainte de perioada prevazuta in contract, Cosmote poate percepe despagubiri, denumite “costuri de incetare”. Sumele se percep pentru fiecare Cartela SIM dezactivata, dupa cum urmeaza:

– daca incetarea contractului a intervenit la mai putin de 3 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile – de incetare sunt echivalentul a 100 lei/Cartela SIM dezactivata;

– daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 3 luni dar la mai putin de 6 luni fata de sfarsitul perioadei – prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 200 lei/Cartela SIM dezactivata;

– daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 6 luni dar la mai putin de 12 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 400 lei/Cartela SIM dezactivata;

– daca incetarea contractului a intervenit la mai mult de 12 luni fata de sfarsitul perioadei prevazute in contract, costurile de incetare sunt echivalentul a 800 lei/Cartela SIM dezactivata.

Ce drepturi iti confera legea

Lege nr. 193/2000 reglementeaza clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. 161/2010, prevede drept clauza abuziva impunerea consumatorului, prin contract, a unei clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.

Totodata, este interzisa prelungirea automata a unui contract incheiat pentru o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului, daca perioada limita la care acesta putea sa isi exprime optiunea a fost insuficienta.

Aceeasi lege prevede ca nu poate fi modificat contractul de catre comerciant, fara acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu.

De asemenea, consumatorul nu poate fi obligat la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant.

Pe de alta parte, specialistii ANCOM atrag atentia ca utilizatorii care doresc pastrarea numarului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie trebuie sa fie atenti inclusiv la contractul pe care il au cu furnizorul de la care pleaca, pentru a beneficia pe deplin de avantajele portabilitatii.

ANCOM sfatuieste utilizatorii sa verifice daca la data la care urmeaza sa se efectueze portarea a expirat perioada minima contractuala cu furnizorul pe care il parasesc. In caz contrar, cel mai probabil va trebui sa plateasca penalitati de reziliere anticipata a contractului, deoarece transferul numarului la un alt furnizor nu anuleaza datoriile fata de vechiul furnizor.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

avocat@coltuc.ro

0745150894

http://www.facebook.com/coltuc/followers

8 Comments

 1. Acest tip de articole mi se par foarte bune deoarece educa populatia. Legat de taxe ar fi interesant daca ati vorbi si despre taxele ilegale percepute de banci si cum pot fi ele atacate.

 2. Val spune:

  Daca ai facut un abonament si atat, fara sa primesti ceva la reducere sau o oferta deosebita, taxa de reziliere ESTE ABUZIVA!

  Am reziliat contractul cu Vodafone fara sa le platesc 150 de euro facand plangere la ANPC.

  Plangerea mi-a fost rezolvata favorabil, iar eu am putut renunta la abonament dupa ce mi-am platit toate obligatiile fata de acesta, adica factura pentru ultima luna de abonament.

 3. Claudiu spune:

  This is bullshit ! :)) Articolul se refera la Taxa de reziliere FIXA . Adica nu direct proportionala cu nr de luni ramase din abonament. Nu mai mintiti si faceti sperante false oamenilor, ca nu e ok.

  Ati semnat un contract, daca esti cascat si prost si nu citesti inainte ca se precizeaza REZILEREA INAINTE DE TERMEN IMPUNE O TAXA DE JUSTA DESPAGUBIRE , pt ca tu semnezi ca iti dai acordul de mentinere a serviciilor pt minim 24 de luni, atunci esti bun de plata.

 4. Blue spune:

  Claudiu: esti mai prost decat „prostii” la care faci referire. Nu orice contract semnat de toti „cascatii” e valabil daca implica clauze abuzive. Multe banci au pierdut procese tocmai pt ca in propriile contracte semnate de clientii „prosti si cascati” erau stipulate clauze care incalcau legea. Subsemnatul vb din propria experienta si nu din auzite. Orice contract semnat dar care contine clauze abuzive poate fi denuntat unilateral de „prosul si cascatul” care l-a semnat. Problema e ca nu toti au timp, chef si curaj.

  • Shaba spune:

   @Blue: Sincer nu stiu ce sa zic… s-ar putea sa nu ai dreptate.
   Spun asta pentru ca textul publicat in postare, referitor la Vodafone, nu mai este de actualitate. In text se vorbeste de o suma de 150 euro si respectiv 250 euro, insa in contractul VDF, suma de la care porneste calculul este diferit in functie de valoarea abonamentului si respectiv tipul echipamentului (vezi aici: https://www.vodafone.ro/libs/documents/digital_asset/v155146.pdf), ceea ce inseamna ca nu este stata o suma fixa ce trebuie platita la reziliere.

   Sincer sper sa fie si aceasta clauza considerata abuziva, insa nu sunt sigur.

 5. Pusok Lorand spune:

  Am si eu o intrebare.Sunt abonat Orange de 13 ani. In momentul de fata am un abonament Cangur 17 care nici nu apare in oferta Orange(l-au oferit telefonic).
  Am nelimitat in Orange sms-uri minute nationale si internationale si 400Mb internet.Am cerut sa mi se dea optiunea de la Cangur 16 unde au 1Gb de internet dar nu se poate sa treci la un abonament inferior desi le-am spus ca sunt dispus sa platesc 17euro pe aceleasi optiuni. Dupa aceea am cerut sa mi se dea Pantera 20 dar fara a mi se prelungeasca perioada contractuala pentru cam contract valabil pana in iunie 2016.Nu se poate. Mi se pare stricator la cer ca un abonat Prepay sa aibe mai multe avantaje cu un credit de 8euro decat eu cu 17 euro. Ce asi putea face in cazul acesta? Daca poate sa ma ajute cineva sa scap de hotii acestia va rog sa-mi scrieti mail: pusok_lori@yahoo.com
  Va multumesc

 6. Csikós Katalin spune:

  Buna! Sznt abonata la Orange de 11 ani. Acum am abonament Delfin 9, care nu include internet. La 16 sept. am cumparat telefon nou(nu de la Orange) si a avut activat circulatia se date, pe carw am reusit sa dezactivez doar cu o ora mai tarziu, ca n-am gasit butonul potrivit. In acest interval de timp am consumat 121 Mb de internet si asta la Orange costa 50 de euro ce ce mi se pare exagerat. Ce pot sa fac in acest caz in afara sa platesc factura?

 7. CRASMARU MARIUS spune:

  Buna ziua am doua abonamente unul tigru 11 euro pe luna si unul fluture cu 8 euro pe luna si eu abonamentul tigru cu 11 euro vreau sa-l inchid ca il folosesc pe asta de 8 euro cum fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania