Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România

SCOALAOrașul Galați a găzduit în perioada 28 iulie – 2 august 2014 Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România, cu tema „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi”, sub egida Societății de Științe Istorice din România (S.Ș.I.R.), a Universității „Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, în parteneriat cu School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A., Friedrich-Eebert-Stiftung, Office Romania, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați și Muzeul Brăilei.

Au fost prezenți la aceste cursuri, recunoscute ca activitate de perfecționare a membrilor S.Ș.I.R., peste 40 de istorici din întreaga țară și 20 din Galați și Brăila (cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, muzeografi, arhiviști ș.a.).  Școala de Vară „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi” își propune să ofere celor prezenți prilejul unei reflecții structurate asupra semnificației acestui eveniment istoric major, de impact asupra viziunii generale despre lume și societate.

Cursurile au debutat, luni, 28 iulie 2014, în Sala de festivități a Universității „Dunărea de Jos” Galați – Aula Magna, în prezența președintelui S.Ș.I.R., prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București), a prof. dr. Bogdan Teodorescu (secretar general S.Ș.I.R.), a conf. univ. dr. Constantin Ardeleanu (prodecan Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați) și a prof. univ. dr. Maria Bucur-Deckard (School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A.), a membrilor S.Ș.I.R. prezenți la Școala de Vară, precum și a altor invitați.

Pe parcursul întregii săptămâni au avut loc susţineri de comunicări pe divese teme legate de primul razboi mondial, la care s-au adăugat excursii în Galaţi, Brăila, Tulcea, locuri pline de istorie şi care au avut un loc important în timpul primului război modial.  Dintre obiectivele vizitate, amintim : Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – Casa „Cuza Vodă” din Galați, Muzeul Brăila, Centrul Cultural Nicapetre, Casa Memoriala Petre Ştefănescu Goangă, Casa Memorială Panait Istrati, Casa Avramide, Cetatea medievală Enisala, Muzeul din Tulcea.

Din partea Filialei Bacău a Societății de Științe Istorice din România a participat  prof. Prisacariu Elena Mihaela, de la Colegiul Tehnic ,,D. Ghika” Comăneşti.

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.