Cum va fi vremea în anotimpul rece

A doua parte a lunii octombrie va avea caracteristici specifice iernii. Această estimare, realizată de specialiştii francezi de la Meteo Consult, arată că pentru ţara noastră o bună parte a ei se va situa într-un regim termic mediu apropiat de cel normal, însă vor fi invazii de aer rece, aer polar ce va aduce regimul termic din estul şi sud-estul ţării la valori mai mici decât cele obişnuite în mod normal.

Această preponderenţă a regimului anti-ciclonic de mare presiune atmosferică va aduce puţine precipitaţii, cel mult apropiate de regimul normal, ceea ce este în bună corelaţie cu regimul termic determinat de aceste formaţiuni de mare presiune atmosferică.

În lunile de iarnă calendaristică, după estimările celor de la Meteo Consult, citați de vremeainromania.com, va fi o iarnă autentică, grea.

În decembrie, vor fi invazii frecvente masive de aer polar către Europa de Est, de sud-est, ceea ce înseamnă temperaturi sub cele normale. Vorbim de episoade de ger în estul Transilvaniei, nordul Moldovei, chiar şi sub minus 20 de grade Celsius.

VREMEA DECEMBRIE 2015. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme, respectiv sub 44,8 l/mp. Predominanţa câmpului anti-ciclonic nu va permite avansul ciclonilor atlantici sau mediteraneeni către ţara noastră.

De luna ianuarie, din punct de vedere climatologic, vorbim despre cea mai rece lună a anului. Invaziile de aer polar dinspre nord-estul continentului vor acoperi, bună parte a lunii ianuarie, majoritatea regiunilor continentului european: nordul, estul, centrul şi chiar sudul, sud-estul Europei.

În această lună vor fi frecvente episoade cu ger, mai ales în regiunile estice ale Transilvaniei, în nord-estul ţării, dar şi în celelalte regiuni.

Ciclonii atlantici vor aduce precipitaţii intense mai ales în vestul Peninsulei Iberice. Mai mult, vor fi precipitaţii mai însemnate decât este normal, mai ales în regiunile vestice, sudice, sud-vestice ale ţării. Foarte probabil, ciclonii mediteraneeni în cuplaj cu acei anti-cicloni să aduce în ţara noastră şi viscol.

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.