Google+

Post de conferențiar universitar contra sponsorizări de la șeful SIF Moldova

ceoceaCostel Ceocea (60 de ani), şeful SIF Moldova, a găsit metoda prin care să îşi pregătească un loc călduţ de conferenţiar la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, sprijinit puternic de rectorul Valentin Nedeff. Reţeta este simplă: Ceocea, în calitate de preşedinte director general al SIF Moldova, a dat undă verde pentru trei sponsorizări din banii acţionarilor către universitate.

O parte din bani au ajuns la fiul rectorului Valentin Nedeff şi la trei dintre doctoranzii acestuia, pentru burse în străinătate. În acelaşi timp, Ceocea, care a terminat facultatea la 40 de ani, primeşte dreptul de a preda şi, odată cu ultimele sponsorizări, i se eliberează un post de conferenţiar. Concursul a avut loc pe 25 ianuarie, iar Ceocea a fost acceptat în baza unui dosar cel puţin suspect. Printre „preferaţii” rectorului Nedeff se numără şi alte personaje notorii din Bacău, reţeta banilor pompaţi din mediul privat spre instituţia de învăţământ superior, ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor proiecte de cercetare, fiind aplicată şi în cazul obţinerii de doctorate.

Şefii unor instituţii sau societăţi importante din Bacău au alocat bani şi au semnat contracte de cercetare sau de sponsorizare cu Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, al cărei rector este Valentin Nedeff. Coincidenţă sau nu, „sponsorii” au căpătat titluri şi grade universitare. Printre beneficiarii direcţi ai banilor veniţi ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor cercetări făcute de Universitate se numără fiul rectorului, finii acestuia şi echipa cu care conduce instituţia de învăţământ superior din Bacău. De precizat este că documentarea investigaţiei, realizată de jurnaliştii „Adevărul”, a fost îngreunată de lipsa accesului la documentele interne ale Universităţii, dar şi de frica unor cadre didactice, care s-au ferit să-şi facă numele publice.

Rector: „Nu eu am decis să plece cu bursă fiul meu” Un caz relevant este al lui Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, care a dat undă verde pentru ca instituţia pe care o conduce să sponsorizeze cu aproximativ 200.000 de lei, în bani, dar şi aparatură IT (calculatoare, laptopuri), Universitatea „Vasile Alecsandri”. Prima sponsorizare importantă a venit la sfârşitul lui 2014, când instituţia de învăţământ superior a primit 112.000 de lei din partea SIF Moldova. Apoi, o parte din bani au fost daţi de Universitate, ca supliment financiar, pentru o bursă în străinătate, unor doctoranzi ai rectorului, dar şi fiului acestuia. „Am primit mai multe sponsorizări de la SIF, în bani şi aparatură. Noi sprijinim performanţa, bursele în străinătate sunt mici. Este adevărat că au primit câte 5.000 de lei fiul meu, dar şi trei doctoranzi de ai mei. Fiul meu, Florin, a plecat patru luni la o bursă în Spania. Ceilalţi au plecat 12 luni“, a afirmat rectorul Nedeff.

În aceeaşi perioadă în care s-au dat sponsorizările, „binefăcătorul“ Costel Ceocea, preşedintele director general al SIF Moldova, a primit dreptul de a le preda cu ora studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice. „Pe cei care pleacă în afară cu bursă îi ajutăm. Banii de la Erasmus nu ajută, sunt puţini. Primim bani şi de la Primărie, şi de la Consiliul Judeţean. Nu eu am decis să plece cu bursă doctoranzii mei şi fiul meu“, a mai spus rectorul Nedeff, care, însă, a refuzat să furnizeze copii ale actelor de donaţie. În urmă cu două luni, s-au anunţat posturile scoase la concurs pentru obţinerea gradelor universitare. Preşedintele SIF Moldova şi-a depus dosarul pentru funcţia de conferenţiar şi, în acelaşi timp, a cotizat din nou la Universitate. Şi de data asta, tot prin sponsorizări pe banii instituţiei pe care o conduce. Noile sponsorizări, în două tranşe în valoare de 10.332 de lei, respectiv 65.000 de lei, au fost date pe 23 noiembrie şi pe 21 decembrie 2015. Ambele sume de bani au fost date în „ajunul“ examenului de conferenţiar, care a fost fixat pe 25 ianuarie 2016, urmând ca rezultatele să fie anunţate pe 1 februarie. „Este o mândrie pentru noi să-l avem coleg pe Costel Ceocea. Este o personalitate a Bacăului“, susţine rectorul Nedeff.

Citeste mai mult: adev.ro/o1licy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Personalizari textile

Ora exacta Romania