Verdict final în cazul „Damian”. Ani grei de pușcărie pentru asasini

valeriu damianJudecătorii au stabilit pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 şi 15 ani pentru persoanele implicate în şirul de evenimente care a dus la moartea lui Valeriu Damian, acuzaţiile fiind de tâlhărie urmată de moartea victimei, dar şi de instigare şi de complicitate la tâlhărie urmată de moartea victimei. Decizia judecătorilor este definitivă.

Cea mai mare pedeapsă, de 15 ani de închisoare, o au de ispăşit fraţii Tudor şi Grigore Druţă (ambii cetăţeni ai Republicii Moldova), în vreme ce Mihăiţă Mincioagă (nepotul victimei), cel care a pus la cale omorul, va sta după gratii 14 ani. Tot 14 ani de închisoare a primit şi profesorul de sport Nicuşor Ghenadi, care l-a ajutat pe Mincioagă să organizeze operaţiunea de tip mafiot. Mihăiţă Mincioagă, fost dealer „Opel“ la Bacău, împrumutase de la Valeriu Damian o sumă mare de bani. Anchetatorii au stabilit că ar fi fost vorba de circa 300.000 de euro, pe care nu i-a mai înapoiat la termenul stabilit.

Pentru că Valeriu Damian făcea presiuni pentru a-şi primi înapoi banii, Mincioagă a lansat zvonul că omul de afaceri „trăieşte periculos”, în sensul că ţine la vila sa din Luncani o mare sumă de bani. Apoi, Mincioagă l-a contactat pe Dragoş Niţă (şi el condamnat la 14 ani de închisoare, pentru complicitate la tâlhărie urmată de moartea victimei), cu scopul de a-l pune în contact cu nişte asasini plătiţi.

La rândul lui, Niţă i-a contactat pe fraţii basarabeni Tudor şi Grigore Druţă, împreună cu care au mai atras în „combinaţie” şi pe Andrei Trofim, precum şi pe cetăţenii basarabeni Ramazan Murcazaliev (fost campion naţional de judo în Republica Moldova), Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procorenko şi Alezei Vîjîială. Este de menţionat că aceştia cinci din urmă nu au fost audiaţi în instanţă deoarece sunt arestaţi în Republica Moldova pentru fapte similare (tâlhărirea şi torturarea unor victime).

Cu o săptămână înainte de momentul asasinatului, asasinii au stat în casa lui Dragoş Niţă (aflată în apropiere de cea a lui Valeriu Damian) de unde au observat comportamentul victimei şi au stabilit planul de atac. În cele din urmă, din câte au stabilit procurorii, Damian a fost ucis prin sufocare, după ce făptuitorii, veniţi să fure banii despre care auziseră de la Mincioagă, i-au acoperit gura şi nările cu bandă adezivă. În proces a mai fost condamnat, la un an şi şase luni, pentru mărturie mincinoasă, şi unul dintre presupuşii martori, pe nume Aniţei, care a dus procurorii pe o pistă falsă pentru a încasa recompensa de 10.000 de euro promisă de fratele victimei.

Ancheta procurorilor a costat peste 1 milion de euro, fiind una dintre cele mai scumpe investigaţii de omor din România.

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *