Practică în firme IT pentru elevii ferdinandiști

IMG_0462

16 elevi din clasele a X-a și a XI-a de la Colegiul Național Ferdinand I, profilul matematică-informatică intensiv informatică, au beneficiat de un stagiu de practică în firme IT, pentru o perioadă de 3 săptămâni, în orașul Reggio Emilia din Italia. Mobilitatea este parte a proietului Erasmus + „Ferdinand-Tutor”, 2015-1-RO01-KA102- 014651, finanțat de Consiliul Europei, prin ANPCDEFP. Elevii au realizat produse soft, conform unui acord de formare încheiat cu cele cinci firme de primire din Reggio Emilia.

Produsele finale realizate cu softuri ca Photoshop, Camtasia și altele, au fost tutoriale, unele dintre ele fiind în directă legătură cu nevoile firmelor.Sub îndrumarea unui tutore, elevii și-au dezvoltat abilități și competențe de editare grafică, audio și video, utilizând diferite tehnici de bază și avansate. Programul de lucru de 6 ore pe zi, timp de 3 săptămâni, a permis și  dezvoltarea capacității de a lucra în echipă, învățarea colaborativă fiind unul dintre imperativele societății actuale.

Competențele și abilitățile dobândite de elevi au fost recunoscute la nivel european prin Certificatul de mobilitate Europass. Pe lângă programul de 6 ore de lucru zilnic, elevii au beneficiat și de un program de pregătire culturală.

Vizitele culturale din Florența, Bologna și Parma au oferit deschidere către patrimoniul cultural italian.

Iată ce ne-a declarat unui dintre participanți: „Acest proiect a reprezentat o oportunitate deosebită, prin care mi-am dezvoltat atât abilitățile IT, lucrând a o firma de profil, cât și din perspectivă culturală, deoarece am intrat în contact cu viața localnicilor, cu cultura lor” (Dragoș Hâncu).

Elevii au fost însoțiți de două profesoare, Mihaela Chiribău-Albu, coordonatorul proiectului, și Ana Întuneric, profesor de informatică/ICT, resposabilă cu pregătirea de specialitate și monitorizați de profesoara Cristina Sichim.

Ana Întuneric a considerat că perioada de practică a elevilor are impact atât imediat, cât și pe termen lung, recunoașterea la nivel european a unor competențe IT și lingvistice sporind șansele unei inserții de succes pe piața muncii: „Stagiul de practică a contribuit la dezvoltarea abilităților și competențelor profesionale atât în domeniul soft, cât și hardware, deoarece elevii au avut șansa de a intra în contact cu tehnologie de ultimă generație. De asemenea, și-au dezvoltat competențe de comunicare interpersonală, managementul timpului, gândirea critică, adaptabilitatea, necesare la locul de muncă și dificil de dezvoltat în mediul școlar. Cunoștintele, abilitățile, competențele și experiența dobândite îi vor ajuta atât în activitatea școlara, cât și în inserția lor pe piața muncii.”

Elevii români au fost foarte apreciați în firmele de primire, produsele lor finale au fost foarte bine cotate de tutori și de profesoara Cristina Sichim, notele foarte bune primite la evaluări crescând prestigiul colegiului, dar și al României, în spațiul italian.

1 2 3

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *