Ochenatu, şef de moară fără acte

Consilierul judeţean Eugen Ochenatu (PDL) deţine moara de furaje din comuna Sarata, fără să aibă nicio autorizaţie de funcţionare sau avizele legale. Ba, mai mult, moara nu figurează ca punct de lucru la Registrul Comerţului. Conform înscrisurilor oficiale SC Ro-Egera SRL, societatea controlată de consilierul judeţean, este înregistrată la Registrul Comerţului cu trei puncte de lucru, dar niciunul dintre acestea la Sarata. Sătenii afirmă că de mai multe ori pe săptămână, la „moara lui Ochenatu” se macină urluială pentru animale. Pentru a verifica dacă moara funcţionează am sunat chiar acasă la Ion Apostol, morar, şi ne-am arătat interesaţi să măcinăm câţiva saci de porumb. A răspuns la telefon Maria Apostol, soţia morarului. „La moară acum se macină doar urluială pentru animale. Dacă aveţi de măcinat, veniţi şi-l luaţi pe soţul meu de acasă. Cine îl cheamă se duce şi macină. Merge moara, merge! Îl luaţi de acasă şi vine, cum să nu”, a afirmat soţia morarului.

Niciun aviz de funcţionare

Reprezentanţii instituţiilor care ar trebui să elibereze avize de funcţionare a morii de la Sarata afirmă că nimeni n-a solicitat vreodată un astfel de document. „Nu am eliberat nicio autorizaţie pentru moara de la Sarata. Niciodată!”, a declarat Paul Toderică, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău. Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISUJ) Bacău afirmă acelaşi lucru, cu menţiunea că dacă suprafaţa este prea mică, este posibil să nu fie nevoie de un astfel de aviz. „Noi nu am eliberat niciun aviz privind siguranţa la incendii pentru moara de furaje de la Sarata. Totuşi daca suprafaţa este mică nici nu necesită un astfel de aviz din partea noastră”, a declarat Andrei Grecu, purtător de  cuvânt ISUJ Bacău. „Firma nu are niciun punct de lucru la Sarata, de aceea nici în baza noastră de date nu figurează vreun angajat la acea moară”, a declarat Cristian Cucuian, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. Şi conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) afirmă că moara de furaje de la Sarata nu deţine un document de înregistrare. „Ro-Egera are un singur punct de lucru avizat de noi, dar nu la Sarata, ci la Măgura. E o brutărie”, a afirmat medicul veterinar Gheorghiţă Vlad, purtător de cuvânt al DSVSA Bacău.

La Primărie se zbiară

Cu toate că am încercat să aflăm dacă moara are sau nu autorizaţie de funcţionare eliberată de Primărie, acest lucru a fost cu neputinţă. Aceasta deoarece, lucrătorii Primăriei Sarata refuză cu îndârjire să ofere orice informaţie. Ba, mai mult, angajatele zbiară în telefon. „Nu mă interesează ce intrebare aveţi, nu vreau să ştiu! Noi nu dăm informaţii la presă! Nu aveţi niciun drept să sunaţi aici. De ce mă sunaţi? De ce să vă răspund eu? De ce să vă dau informaţii? Uite, nu vreau! Nu mă puteţi obliga!”, a zbierat în telefon o lucrătoare a Primăriei Sarata, care a refuzat să îşi spună numele şi care a afirmat că nu a auzit în viaţa ei de Legea liberului acces la informaţie publică.

Garda Financiară: „Nu ştiam de existenţa morii. Nu e înregistrată!”

Gabriel Taban, director coordonator adjunct al Gărzii Financiare (GF) Bacău, recunoaşte că ar verifica moara de furaje, dar, efectiv, nu a ştiut de existenţa ei. „Nu este înregistrată moara asta niciunde. De unde să ştim de ea? Am efectuat un control la Ro-Egera, pe 2 iunie, dar la alte puncte de lucru. De moara asta de la Sarata nici nu ştiam”, a declarat adjunctul GF Bacău.

Ochenatu: „Las’, că iau cheile morarului!”

Contactat telefonic, Eugen Ochenatu recunoaşte că nu deţine niciun aviz de funcţionare, dar susţine că nici nu are vreun profit de pe urma morii de la Sarata. „Nu am acte pentru că moara de la Sarata nu este o afacere pentru mine! De fapt, moara aceea nici nu funcţionează. E închisă şi cheile sunt la un cumătru de-al meu care a fost morar. Dacă el mai face câte un ciubuc, asta e treaba lui. Eu nu ştiu. L-am lăsat să mai macine pentru vacile lui. Eu nu fac acolo activitate comercială. Dar lasă că, de mâine îi iau eu cheile”,  a dat asigurări Ochenatu. (Olimpia FILIP)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.