Centru de Voluntariat ONESTIN, prezent la campania naţională „Hai pe net!”

Telecentre-Europe derulează în perioada 28 februarie – 5 martie campania Get Online Week, inițiativă prin care își propune să aducă online pentru prima dată peste 100 000 de europeni excluși digital.

Campania vine în sprijinul celor care nu au acces la noile tehnologii, dorind în același timp ca cei care au început deja să utilizeze aceste tehnologii să aducă la telecentru o  persoană care nu  a utilizat niciodată calculatorul, nu a fost niciodată online și care pierde din oportunitățile oferite de acestea.

Campania, aflată la cea de-a treia ediție, se desfășoară în acest an sub patronajul Comisarului European Neelie Kroes, Vice Preşedinte al Comisiei Europene şi responsabil pentru Agenda Digitală, care a dat clickul de start al campaniei pe data de 24 februarie la Bruxelles.

În România, campania denumită generic Hai pe net! este coordonată de Fundaţia EOS (pentru mai multe informaţii vizitaţi www.eos.ro) în parteneriat cu Fundația Civitas, Microsoft Romania, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC, Fundatia Tech Soup și Rețeaua eCentrelor din România.

În perioada 28 februarie – 5 martie  2011, sediul Centrului de Voluntariat ONESTIN este locul  in care dorim să aducem pentru prima dată pe internet șomeri indemnizați, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, vârstnici, persoane cu dizabilități și persoane aflate la limita exluderii sociale, tineri din centrele de plasament, etc.

Tinerii care frecventează Centrul ONESTIN lansează această activitate luni 28 februarie, implicand inițial doar  membrii și voluntarii Asociației de Tineret Onestin. Aceștia se vor organiza în echipe ce vor populariza evenimentul, în același timp invitând la Centrul pe cei ce pot fi beneficiarii activității.

Zilele de 2-5 martie vor fi cele în care, pe întreg parcursul zilei, dar în mod deosebit începând cu ora 17, tinerii vor încerca să aducă la Centrul cât mai multe persoane care să beneficieze de serviciile on-line în concordanță cu scopurile proiectului Hai pe Net!

Județul Bacău va fi reprezentat prin Colegiul Henri Coandă, Casa Corpului Didactic, Colegiul Tehnic Letea , Grădinița cu program prelungit nr 24, toate din municipiul Bacău , la care se adaugă Centrul ONESTIN din Onești.

În ediția a doua a campaniei derulată în 2010 s-au înscris peste 50 de comunităţi din 20 de judeţe, aducând online într-o singură zi aproape 21 000 de utilizatori, din totalul de 68.253 câți au fost înregistrați la nivel European. Acest număr a depășit cu mult așteptările organizatorilor din România, care își propuseseră să aducă cel puțin 800 de persoane care se aflau pentru prima oară online și 5 000 de susținători care să voteze pe site-ul campaniei.

În toate e-centrele, bibliotecile și școlile implicate în organizarea evenimentului Hai pe net! se urmăreşte atragerea cât mai multor persoane care se vor afla, poate, pentru prima dată în spaţiul virtual. Concret, cele peste 2.000 de persoane care vor fi pentru prima dată  „online” în România şi cele peste 10.000 ce utilizează internet-ul în oricare din locaţiile de tip telecentru de pretutindeni din ţară, fie că îşi vor căuta un loc de muncă mai bun sau că vor vorbi cu rude sau prieteni aflaţi departe, fie că vor afla cum pot economisi timp şi bani, vor putea afirma, la sfârşitul zilei, că au fost conectaţi cu lumea-ntreagă.

“Fiind un proiect care se desfăşoară simultan în mai multe ţări din Europa, am dori să încurajăm navigatorii români care doresc să susţină mesajul Hai pe net! să acceseze link-ul www.ecentre.ro, dovedind astfel că au fost online în săptămâna 28 februarie – 5 martie, în cadrul campaniei Hai pe net! Toate hit-urile (înscrierile) vor fi contorizate de o aplicaţie specială, în timp real. Acest lucru va fi făcut în mod simultan de către toate celelalte ţări participante, iar noi ne dorim să fim printre primii în Europa“ declară Gabriela Bârna, director al Fundaţiei EOS România.

(comunicat Onestin)

Olimpia Filip

Olimpia Filip - jurnalist Bacău. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei, Tineretul Liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.