VIDEO România, te iubesc: „Bacău, județul unde corupția se întinde de la catedrală până la aeroport”

Emisiunea „România, te iubesc!”, din data de 21 decembrie, a fost dedicată corupției din județul Bacău. Realizator: Cosmin Savu

Declinul lui Sechelariu a inceput in 2004, odata cu pierderea alegerilor, surpriza neplacuta care l-a marcat pana la sfarsitul vietii. Noul primar, Romeo Stavarache, un necunoscut la acea data, cu credibilitate maxima a preluat orasul, dar, se pare, ca si „tarele” fostului edil. Potrivit procurorilor DNA, Romeo Stavarache a pretins si a primit prin intermediari sume de bani de la diversi oameni de afaceri din Bacau.

Dragos Benea a fost seful corpului de control in primarie si in 2000 a devenit mana lui dreapta. In 2004 a devenit Presedinte al Consiliului Judetean Bacau la doar 28 de ani si de atunci nu a parasit acest scaun. Dumitru Sechelariu si Viorel Hrebencic l-au sutinut de tanar in ambitiile sale. Daca te uiti pe declaratia de avere pe care o posteaza in fiecare an, te frapeaza lipsa bunurilor. Are un singur teren intravilan de 3000 de metri si doua ceasuri. Teoretic, locuieste cu parintii.

Un om de afaceri din oras accepta sa ne faca sub protectia anonimatului dezvaluiri despre averea familiei Benea. Spune ca i-a facut o casa prin 2000-2002, intinsa pe 750 de metri patrati. „Aveam lucrari in primarie, le executam si 10 la suta din valoarea lor mergeau la casa domnului Benea”. Benea considera insa ca e doar o razbunare a unui afacerist nemultumit.

In august 2014, la Consiliului Judetean Bacau si la casa familiei Benea au avut loc descinderi ale procurorilor DNA. Au fost facute perchizitii, iar rezultatul acestora este inca necunoscut. S-a deschis un dosar in rem, adica, deocamdata, fara faptuitori. Primarul Stavarache a fost trimis in judecata pentru 5 infractiuni de luare de mita, dar conduce primaria in continuare, din arest la domiciliu.

Ani de zile a fost liniste in oras si nimic nu parea sa tulbure noua ordine bacaiana. Semnale negative au fost. Plangeri s-au facut. Denunturi penale s-au inregistrat tardiv si a fost nevoie de ani de zile ca lucrurile sa se schimbe. Exemplul Bacaului nu este singular: judete intregi sunt stapanite de flagelul care loveste direct in vietile noastre- coruptia. (sursa: ProTv)

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.