Clauza penală şi dobânda legală. Asemănări şi deosebiri

Nerespectarea obligatiilor contractuale duce la atragerea raspunderii civile contractuale si la obligatia repararii prejudiciului produs prin aceasta neexecutare.

Daunele interese reprezinta despagubirile in bani pe care este obligat debitorul sa le plateasca creditorului sau ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor. Valoarea daunelor interese poate fi stabilita de lege, de instanta sau de parti.

Cand este stabilita de parti se numeste clauza penala, iar in lipsa unei asemenea conventii a partilor unui raport juridic obligational sau a nulitatii acesteia, legiuitorul limiteaza prin prevederile referitoare la dobanda legala evaluarea daunelor interese.

Clauza Penala

Reprezinta intelegerea dintre creditor si debitor anterioara producerii prejudiciului cauzat de neexecutarea obligatiilor asumate si stabileste anticipat intinderea despagubirilor in caz de neexecutare.

Este o clauza prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. In caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala.

Nu doar neexecutarea obligatiei poate duce la aplicarea clauzei penale, ci si executarea cu intarziere sau necorespunzatoare. Este reglementata de art. 1538 – 1545 din noul Cod Civil.

Scop

Clauza penala este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creantei si a evita apelarea creditorului la instanta pentru dovedirea si evaluarea prejudiciului.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.