Fonduri europene pentru 50.000 firme

Peste 50.000 de firme vor putea so­li­cita ajutoare de stat între 2.000 şi 100.000 de euro în cadrul Programului Ope­ra­ţional Competitivitate dezvoltat de Ministerul Fondurilor Europene, care în prezent a trimis spre consultare Ghidul solicitantului, în urma căruia se vor acorda finanţările.

„Este vorba de suma de 1 miliard de euro finanţată din fonduri europene şi din bugetul de stat şi 100 de milioane de euro din contribuţia beneficiarilor. Ordonanţa 130/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 6 august. Avem legea pe baza căreia se acordă aceste granturi, iar în prezent, Ghidul solicitantului se află în consultare până pe data de 24 august“, a declarat Cristina Iţcuş, managing partner în cadrul companiei CBS Custom Business Solu­tions.

Be­ne­ficiarii vor pu­tea aplica online, prin inter­mediul unei aplicaţii ce va fi dezvoltată special pen­tru acest program.

Programul prevede împărţirea su­mei de 1 miliard de euro în trei linii di­fe­rite de finanţare, care se adresează mai multor categorii de companii, de la micro­întreprinderi, până la companii cu stabilitate în piaţă şi cu planuri de dez­voltare şi investiţii.

Prima categorie se adresează mi­cro­întreprinderilor. Sunt alo­caţi pentru acest segment 100 mil. euro care aco­peră nevoile a 50.000 de beneficiari. Aceş­tia vor putea obţine un micro­grant pen­tru capital de lucru în valoare de 2.000 de euro. Pentru a fi eli­gibile companiile tre­buie să nu fi avut angajaţi în 2019, să fi obţinut o cifră de afaceri de peste 5.000 euro şi să fi avut activitate opera­ţională de minimum un an.

Pentru cea de a doua cate­go­rie de grant este alocată su­ma de 100 mil. euro, însă su­me­le alocate fiecărui benefi­ciar sunt calculate în funcţie de cifra de afaceri înregistrată anul trecut de companie.

Acest segment se adresează com­pa­niilor a căror activitate a fost afectată de măsurile de limitare a noului corona­vi­rus, precum cele active în industria ospi­ta­lităţii sau turism, şi care au obţi­nut certificat de stare de urgenţă. Iar pentru a putea obţine finanţarea, bene­fi­ciarii trebuie să poată asigura o cofi­nan­ţare proprie de 15% din grantul obţinut.

Pentru ultima cate­gorie de grant este prevăzută suma de 480 mil. euro, iar fiecare beneficiar poate solicita sume între 50.000 euro şi 200.000 euro, cu o contribuţie proprie minimă ce diferă în funcţie de regiune.

„Spre exemplu, Bucureşti-Ilfov are 30% contribuţie minimă, iar celelalte re­giuni au 15%. Dacă calculăm la va­loarea maximă, vor fi finanţate cel puţin 2.400 de IMM-uri. Eu mă aştept să fie undeva între 3.000 şi 4.000 de IMM-uri finanţate pentru că majoritatea vor solicita valoarea maximă“, a adăugat Cristina Iţcuş.

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.