UPDATE Blocaj la notariatele din toată țara

UPDATE Ordonanța de Urgență a fost în cele din urmă publicată în Monitorul Oficial din data de 25 noiembrie 2020.

Consiliul Legislativ a dat AVIZ NEGATIV OUG care ar fi deblocat situația terenurilor agricole în România.

Conform Secretariatului General al Guvernului ”la data de 19.11.2020 Consiliul Legislativ a emis avizul negativ nr 1180. Proiectul va fi repus pe agenda de lucru a Guvernului”.

Consiliul Legislativ are atribuţii de avizare a proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României.  Recent, în funcția de președinte al acestei instituții a fost numit controversatul politician PSD-ist Florin IORDACHE. Toni GREBLĂ, fost senator PSD și judecător CCR, funcție din care a demisionat în urma unor acuzații de corupție din partea DNA, este în prezent președintele Secţiei de Drept Privat din Consiliul Legislativ.

Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a terenurilor situate în extravilan sunt blocate în acest moment, după ce a fost schimbată legislația.

Astfel, Legea nr.175/2020 (pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan) a fost publicată în 14 august și a intrat în vigoare după 60 de zile, marți 13 octombrie.

Legea 175 trebuia să se aplice cererilor formulate după data intrării în vigoare, precum şi celor aflate în curs de soluţionare. Pentru a se aplica, noua lege necesita modificarea unor Norme metodologice din 2014, care urmau să se realizeze în termen de 15 zile.

Au trecut mai mult de 30 de zile și Normele metodologice nu sunt nici măcar în dezbatere publică, iar la secțiunea dedicată a site-ului ministerului de resort, legislația nu s-a schimbat din 2014. Astfel, legea e așa-zis ”în vigoare”, dar nu se poate aplica.

Ce s-a întâmplat între timp?

Cu puține zile înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.175/2020, Guvernul anunța între ”proiectele de acte normative adoptate în ședința din 8 octombrie” și un proiect de O.U.G. privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a noii legi. Dar proiectul era doar în analiză, iar aprobarea sa, în primă lectură, s-a dovedit egală cu zero, iar Legea a intrat în vigoare la termenul stabilit de Parlament (13.10.2020).

După doar câteva zile, în 16 octombrie, ministrul de resort anunță o nouă OUG. Cu toate acestea, după două săptămâni se constată că piața terenurilor este blocată. În 4 noiembrie se publică Agenda ședinței Guvernului de a 2-a zi, pe care figurează și a 2-a OUG privind Legea nr.175/2020. Ordonanța apare pe 6 noiembrie între ”proiectele de acte normative adoptate în ședința din 5 noiembrie” . Iar șeful Cancelariei Primului-Ministru anunța presa, odată în plus:

Alte acte normative adoptate în şedinţa de guvern de ieri: proiect de ordonanţă de urgenţă înaintat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru introducerea unei derogări de la Legea vânzării terenurilor agricole adoptate în parlament în acest an, care a dus la un blocaj în ceea ce priveşte actele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole şi prin această ordonanţă de urgenţă se introduce o derogare, până la 15 februarie 2021, pentru aplicarea prevederilor acestei legi, pentru cererile de vânzare a terenurilor din extravilan înregistrate în această perioadă, deci, până la 15 februarie 2021, la notar sau în diverse forme de antecontract a acestor terenuri.”

Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare terenuri aflate în curs de finalizare până la 15 februarie 2021 sunt exceptate de la prevederile acestei legi, care a dus la un blocaj la nivelul notariatelor în ceea ce priveşte finalizarea acestor acte de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan.

Din noile declarații oficiale, se părea că din ședința Guvernului a ieșit altă O.U.G. (a 3-a), față de cea care a intrat. După care, ceață… De fapt și ordonanța din 5 noiembrie este la fel de inexistentă precum cea din 8 octombrie, nefiind publicată în Monitorul Oficial și nici depusă la Parlament. Care este valoarea actelor ”adoptate” de Guvern și a declarațiilor oficialilor?  După 30 și ceva de zile de la intrarea în vigoare, Legea nr.175 se dovedește a reglementa clar ne-vânzarea terenurilor: pe procedura din 2014 nu se poate, că e nelegal; pe legea nouă nu se poate, că n-are norme… Sunt mici proprietari rurali, care trebuie să-și vândă din pământ ca să iasă din nevoie; altă sursă de venit nu au… Sunt afaceri și investiții blocate, mai mici, dar și mai mari … Cui folosește această situație aberantă? Nu Statului Român, care nici în pandemie, nici înainte de ea, nu a fost interesat să cumpere terenuri a declarat un specialist în științe juridice.

Detalii suplimentare pe Adevărul

 

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.