Abordare digitală la Noaptea Muzeelor

Peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara s-au înscris și anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, o nouă ediție a Nopții Europene a Muzeelor.
În contextul actual determinat de pandemie și în situația în care s-au impus noi măsuri la nivel național, muzeele și spațiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul și în mediul online și propun publicului diferite activități interactive pe rețelele sociale și pe website-urile proprii.

Totodată, Rețeaua Națională a Muzeelor roagă muzeele și organizațiile culturale înscrise să își desfășoare proiectele programate numai până la ora 21:00, adaptate la noua legislație guvernamentală referitoare la activitățile cu public și restricționarea circulației pe timp de noapte.
Pentru siguranța participanților, organizatorul Rețeaua Națională a Muzeelor din România recomandă publicului să consulte oferta Nopții Muzeelor actualizată pe  siteul noapteamuzeelor.org, precum și canalele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate, pentru actualizări de ultim moment.

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. Situația este din ce în ce mai incertă, dar siguranța oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcție de măsurile impuse de către autoritățile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor și organizațiilor participante, am pregătit și alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Rețeaua Națională a Muzeelor propune două categorii de proiecte digitale dedicate muzeelor.

Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conține 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveștile neștiute a nu mai puțin de 10 muzee din București și Ilfov și a altor șase muzee din Iași, Bacău, Piatra-Neamț, Buzău și Vaslui. Cele din zona Moldovei sunte realizate în colaborare Programul Național Cantus Mundi și sunt practic povestite de copii din aceastăa imens proiect de integrare socială prin muzică. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor și RNMR.

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producții create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului național „ANIMAȚII, PUZZLE, INVESTIGAȚII… VINO ȘI JOACĂ-TE CU COLECȚIILE LA MUZEU!”, care își propun să valorifice și să prezinte în cele mai creative moduri colecțiile unor muzee din comunități locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clișee și preconcepții. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook și pagina oficială a Nopții Muzeelor.

În situația în care Noaptea Muzeelor se va desfășura conform planificării inițiale, cu activări muzeale, instalații de artă și alte proiecte culturale organizate în off-line, Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât și muzeele participante, au pregătite proiecte interesante.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală găsiți pe www.noapteamuzeelor.org, dar și pe site-urile muzeelor și organizațiilor culturale înscrise.
Inițiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR), fiind cel mai important și extins eveniment muzeal dedicat publicului, așteptat de acesta de fiecare dată cu mare interes.

În anul 2019, Noaptea Muzeelor a mobilizat peste 150 de muzee și entități culturale diverse din toată țara, care au interacționat cu aproape 1.000.000 de persoane.

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național

Bacău

Întrucât anul acesta evenimentul s-a mutat în mediul virtual, publicul larg este invitat să vizioneze între orele 18:00 şi 22:00, pe paginile de Facebook: Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea, Muzeul de Stiintele Naturii Bacau şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau, „Gala filmului ştiinţific”, unde vor fi postate filme documentare având drept subiect natura.

Vom prezenta și o retrospectivă în fotografii a acestei manifestări la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” (2008 – 2019).

De asemenea, publicul este invitat să vizioneze (în acelaşi interval orar 1800 – 2200) pe canalul de Youtube Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau, scurte prezentări ale expoziţiilor permanente deschise pentru publicul larg la Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariu, Casa Memorială „Ion Borcea” şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, dar şi un material digital rezultat în urma colaborării dintre specialiști, elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, intitulat: „Tinerii exploratori ai peşterii din muzeul bacauan”.

observatorulastronomicbacau.ro, al Observatorului Astronomic „Victor Anestin” va fi disponibil şi un tur virtual de vizitare a expoziţiei permanente.
Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a fost organizat, începând din anul 2005, în noaptea de sâmbătă cea mai apropiată de data de 18 mai, dată adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor).

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a propus anul acesta două proiecte digitale dedicate muzeelor. Unul dintre acestea este proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de zece muzee din Bucureşti şi Ilfov şi a altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor şi RNMR.

Cel de-al doilea proiect digital intitulat „Animaţii, puzzle, investigaţii… vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, îşi propune să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile muzeale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clişee şi preconcepţii. Astfel, specialiștii noștri au colaborat cu elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău și de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău în vederea realizării a două proiecte digitale care să valorifice patrimoniul Muzeului de Științele Naturii: „Tinerii exploratori ai peșterii din muzeul băcăuan” și „Povestea dropiei continuă…”.

 

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.