Făgeţel, cel mai mic sat din lume

imagine222222222222222 Satul Fageţel din judeţul Bacău este cel mai mic sat, ca număr de locuitori, nu numai din judetul Bacau, ci şi din lume Maria Botoc are 65 de ani şi este singurul locuitor din zonă din 13 gospodării, doar în una mai este suflare omenească ultima naştere din sat a fost în 1975, când aceasta a dat viaţă unuia dintre băieţii săi

fagetelmic

Din 13 case, doar una mai este locuita, restul fiind parasite sau locuite de mostenitori doar in vacante. Maria Botoc are 65 de ani si este singurul om care are domincilul in Fagetel. Cel mai mare necaz al ei este ca nu se intilneste cu nimeni, nu are cui sa se caine, sau cu cine sa schimbe vreo vorba. „Stau aici singura cuc. Noroc de animalele pe care le am. Cu ele mai vorbesc. Ce sa fac? Pina anul trecut mai aveam la casa de-alaturi o cumnata, dar s-a imbolnavit si au luat-o copiii la Bacau. Am ramas singura in tot satul. Vara mai vin oameni de pe la Bacau si mai stau la iarba verde. Ca aici e liniste!

Dar de prin septembrie, pina prin mai, nimeni nu imi trece pe la poarta!”, se caina femeia de 65 de ani. Din cele 13 case cite sint in Fagetel, cinci sint ridicate de ea. „Aveam o curte mare, ca socrul meu era chiabur. Toata viata mea am construit! In curte am acum cinci case. Pentru fiecare copil cite una si cea in care locuiesc. Pe toate le ingrijesc. As vrea sa se mute aici macar unul, dar ma indoiesc! Ei vor la oras!”, spune Maria Botoc.

Un deal pina la biserica, medic si fintina

Pentru femeie distanta pina la apa, biserica sau medic este de-acum ceva normal. „Sint pustnica, pustnica! Ca sa ajung la medic am de mers 10 kilometri. Trebuie sa trec un deal mare. De obicei merg cu caruta. Cica s-a mai deschis un cabinet medical oleaca mai aproape, dar nu-l cunosc pe doctorul de acolo. Zilele astea ma duc sa imi faca vaccinul antigripal. Daca nu mi-l face, ma mut la celalalt doctor”, spune hitra femeia. Pina la biserica are de mers mai bine de trei kilometri. Nici fintina nu este aproape. „Merg cu caldarile aproape un kilometru. Daca as avea apa in curte, as mai trai o viata!”, sustine ea. La singurul magazin din zona nu prea se duce. „Nici nu am bani ca sa ii cheltuiesc. Din pensia mea de 160 de lei nici nu am ce sa cumpar. Tin banii sa platesc oamenii ca sa ma ajute sa cosesc fin pentru animale. Si-apoi, eu fac totul in casa! Si piine, si mincare, si malai”, povesteste Maria Botoc. De scoala, in sat nici nu se pune problema. „Ultima femeia care a nascut in Fagetel am fost eu, in 1975 cind l-am facut pe Florin”, zice ea.

Are curent electric de trei ani

Femeia explica ca totata zestrea menita copiilor ei este facuta de mina ei. „Am tesut zeci de paturi. Am facut zeci de perne si plapumi. Acum nu mai vad asa de bine, ca as mai lucra! Am podu’ plin de lina. O tin acolo, ca acum nimeni nu mai are nevoie de asa ceva. Dorm mitele pe ea!”, spune batrina. Curent electric in casa are doar de trei ani. Cablu TV, de un an si jumatate, iar apa curenta nu se preconizeaza sa se traga vreodata. „Pina acum trei ani stateam la luminare. Nu aveam gaz de ars la lampa. Imi pare rau ca a murit omul meu inainte sa vada becul arzind. Ce s-ar mai fi bucurat, saracu’!”, ofteaza femeia.

„Incercam sa nu pierdem satul!”

Catalin Anghel, secretarul comunei, sustine ca autoritatile locale fac eforturi ca satul sa nu dispara. „Nu vrem sa-l pierdem! Acum, daca este curent electric, speram ca lumea sa mai cumpere terenuri si sa-si construiasca locuinte. Daca vom asfalta drumul, sigur satul nu va disparea. Vrem sa atragem orasenii sa isi ridice macar case de vacanta, ca este o zona foarte linistita”, a declarat secretarul.

Sat de razesi

Satul Fagetel, din comuna Itesti, a fost atestat documentar in 1599, pe vremea lui Ieremia Movila. A fost un sat de razesi, construit pe hrubele in care satenii isi adaposteau grinele si vinurile in timpul luptelor. La recensamintul din 1962, in sat erau 54 de gospodarii si 80 de locuitori. „Cindva, satul era de oameni foarte gospodari, cu case mari si cu paminturi! Au fost improprietariti de Ieremia Movila. Fiecare locuitor detinea, in acea perioada, hectare intregi de teren”, a declarat Vasile Ciubotaru, primarul comunei. Fagetel se afla la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de Bacau, in partea de nord-est a judetului. Conform datelor de la Directia Judeteana de Statistica Bacau, comuna Itesti este cea mai mica din judet si, la 1 ianuarie 2007, populatia stabila era formata din 1.480 de locuitori. La polul opus, comuna cu cel mai mare numar de locuitori din judet este Dofteana, in care, la aceeasi data, erau inregistrate 11.206 persoane cu domiciliul stabil. (Olimpia FILIP)

EVZ 09 Noiembrie 2007

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.