Profesori de la „Ferdinand” în stagii europene de formare

Pe perioada vacantei de vara, 3 profesori de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau s-au specializat peste hotare: Laura Gavriliţă, prof. de educatie muzicala, Nicoleta Nistor, prof. de limba engleza si Simona Popovici, prof. de filozofie si stiinte socio-umane. Au aplicat la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, in cadrul programului Comenius – mobilitati individuale pentru profesori si au primit finantari europene. S-au instruit in diferite centre universitare prin cursuri care au durat intre 7 si 10 zile.

Prof. Laura Gavriliţă:

“In perioada 17-21 iunie 2013 am participat pentru prima data la un curs de formare continua: ,,Le Grand Tour en Europe: art, paysage, jardins , creativite, innovation”, organizat de Associazione Laboratorio del citadino Onlus, Castioglione del Lago din Italia. Cursul s-a desfasurat la Tours, la aproximativ 250 km de Paris. Ne-am condensat spatiul programat prin niste activitati concrete intr-o continua miscare centrifuga in care centrul relational, spiritual a fost directionat de D-na Mariella Morbideli, organizatoarea plina de suflet a acestui proiect. Astfel, in cele trei etape planificate initial am demarat vizita  la Centrul De Studii  Renascentiste, prezentata de Nicolas Terrasson ,,Leonardo de Vinci: arta, stiinta si tehnica”catedrale ,,Saint-Gatien”, ,,Paul-Martin”, Prefectura Tours, castelele de pe  Valea Loirei: Chateau Royal d’Amboise, Chateau du Clos Luce-Parc Leonardo da Vinci, Chateau de Chaumont Sur-Loire. Stagiul a fost realizat impecabil, activitatile acestuia desfasurandu-se pe diferite sectiuni: arta si antichitate, istorie, botanica (magnificele gradini si parcuri ale castelelor). Fiecare cursant a putut face aprecieri si comparatii despre patrimonial natural, cultural, istoric punand in contact diversitatea culturala  a celorlalte nationalitati participante, dar si cea a tarii gazda, limba in care s-a desfasurat cursul.”

Nicoleta Nistor:

„In perioada 31 august – 8 septembrie, am participat la cursul LANGUAGE AND PRACTICAL METHODOLOGY: CREATIVITY IN THE CLASSROOM.  Cursul a fost destinat in mod special profesorilor de limba engleza care predau la invatamantul primar. Timp de o saptamana, cei 20 de participanti, profesori si invatatori din Germania, Polonia, Cehia, Italia, Spania si Romania au facut schimb de bune practici, au invatat metode noi de predare-invatare de la formatori britanici, cu o vasta experienta in domeniu. Printre acestia, ne-am bucurat de prezenta domnului Graham Workman, renumit autor de materiale didactice. Cursurile au fost organizate pe grupe de lucru in functie de experienta cursantilor si nivelul lor de limba. Latura aplicativa a cursului a constat in lucrul in echipe, perechi sau individual. Atelierele de lucru au pus accent pe partea practica, cursul fiind unul foarte dens si eficient. Organizat de „International Study Programmes”, cursul s-a desfasurat la Ipswich, in sud-estul Marii Britanii, iar participantii au facut si vizite de documentare la Londra, Cambridge si Norwich. A fost o experienta extrem de utila, de care vor beneficia elevii mei de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau. Un plus al acestor stagii de formare il constituie posibilitatea de initiere a unor proiecte cu alte scoli europene. Am demarat deja un parteneriat cu scoli din Spania, Italia, Germania, Polonia.”

Prof. Simona Popovici:

„Între 16 si 22 iunie am participat la cursul de formare intitulat “Bringing Creativity and Thinking Skills into the Educational Process”, organizat de instituția TA Group (Thinking Approach Group), în Riga, Letonia. Trainingul a fost susținut de Dr. Alexander Sokol şi prof. Edgar Lasevich şi a constat în prezentarea unor metode bazate pe General Theory of Powerful Thinking menite să dezvolte creativitatea elevilor şi abilităţile acestora de a gândi. Cursurile au fost foarte intense, dar interactive, fiind în permanenţă antrenați şi solicitați în discuții. Wokshop-urile au fost o adevărată provocare deoarece am încercat să construiesc de fiecare dată aplicații interactive pentru disciplinele pe care le predau, având ca finalitate dezvoltarea abilității elevului de a gândi independent. Au fost abordate modele cum ar fi ENV (Element, Numele însușirii, Valoare), jocuri de tipul Yes-No şi am fost instruiți să construim sarcini ce implica gândirea, să alegem texte/aplicații după diverse criterii care solicită elevul într-un mod creativ. Toate acestea m-au determinat să abordez procesul de predare dintr-o altă perspectivă, una benefică în ceea ce privește motivația elevului pentru a învăţa. Participarea la acest stagiu a avut impact asupra modului meu de percepere a actului didactic. Pe viitor voi participa la alte inițiative dedicate dezvoltării creativității şi abilităţii elevilor de a gândi. Accesul pe platforma http://www.ta-group.eu/ îmi oferă o bază pentru viitoarele colaborări cu ”thinking teachers” şi pentru diseminări ale diverselor activităţi pe care le voi susține cu materiale dezvoltate de mine pornind de la modelele studiate pe parcursul trainingului.”

Înainte!

ziarul inainte editie de bacau. stiri, anchete, reportaje din Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.